2024. március 29., péntek

Hálóval vagy hálótlanul?

Kerekasztal-beszélgetés a Vajdasági Szabadegyetemen

Szombaton délelőtt egy izgalmas kerekasztal-beszélgetés zajlott a XVI. Vajdasági Szabadegyetemen. A vendégek és résztvevők a világháló, a mobiltelefon és a különböző kommunikációs csatornák előnyeiről, hátrányairól beszéltek. Tették ezt elsősorban a szervezeti, egyesületi munka szempontja felől megközelítve a témát, de egészen személyes dolgok is szóba kerültek.

A kerekasztal-beszélgetésnek vendége volt Bence Norbert, a KárpátaljaiMagyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke, ugyancsak Kárpátaljáról érkezett Bodor Dominik, jelen volt Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke, Sulivan Ferenc, a magyarországi Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatársa, valamint a házigazda szerepében Berkó Szilárd, a VIFÓ elnöke.

A kerekasztal beszélgetés vendégei (Lakatos János felvétele)

A kerekasztal beszélgetés vendégei (Lakatos János felvétele)

Berkó Szilárd a kerekasztal kapcsán elmondta, hogy a témát igyekeztek a szabadegyetem központi témájához illeszteni.

– A különböző régiók szervezeteinek képviselőivel arról beszélgettünk, hogy ki hogyan áll hozzá és hogyan hidalja át a közösségi háló okozta problémákat. Természetesen, azt is kihangsúlyoztuk, hogy milyen lehetőséget hordoz magában, hogyan lehet sikeresebb vagy eredményesebb általa egy-egy szervezet munkája. Hogyan tud a világháló és a többféle digitális lehetőség hozzájárulni a közösségépítéshez és a munkánkhoz. Azért hívtunk különböző régiókból ifjúsági szervezetek vezetőit, hogy rálátást kapjunk, ki mennyire látja ezt problémának, ki hogyan találja fel magát és milyen megoldásokat alkalmaz. Minderre Kárpát-medence szinten kaptunk betekintést – fogalmazott az elnök.

A kerekasztal-beszélgetés során szóba került a mobiltelefon használata. Illetlenség mások előtt telefonálni, menekülés a magánszférába, kényelem vagy bunkóság? Emellett a résztvevők megtudhatták, hogy milyen internetes kommunikációs csatornákat érdemes használni és miért fontos a személyes kapcsolat.