2024. március 28., csütörtök

Mindenütt esett – Muzslyán mégis arattak

A csapatok bemutatták a hagyományos aratási reggelit (Kecskés István felvétele)

A csapatok bemutatták a hagyományos aratási reggelit (Kecskés István felvétele)

Az égiek kegyesek voltak a hétvégén a muzslyaiakhoz: a változékony idő ellenére, a Müller János tanyája melletti búzaföldön sikerült megtartani a 35. aratóversenyt. Húsz csapat mutatta be a hagyományos aratást. Érkeztek csapatok Szabadka környékéről, de voltak a dél-bánáti Székelykevéről is. A rendezvényre sokan eljöttek. Nemcsak a környékről, hanem Magyarországról is érkeztek vendégek.

A muzslyai aratóversenyre néhány csapat az eső miatt nem jött el. Csak a legkitartóbbak keltek útra. A Petőfi Sándor MME székháza előtt művelődési műsorral kezdődött a rendezvény. Saša Santovac nagybecskereki alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a résztvevők kivonultak a muzslyai rétre.

Nagy Gergő-József ma is szeret kaszálni (Kecskés István felvétele)

Nagy Gergő-József ma is szeret kaszálni (Kecskés István felvétele)

A verseny előtt a csapatok bemutatták a hagyományos aratási reggelit: házilag sütött kenyeret, szalonnát, túrót, kolbászt, töpörtyűt, főtt tojást. Persze volt mellé paradicsom, paprika, napon savanyított kovászos uborka és sütemények is minden fajtából. Mindezt az Ausztráliából hazalátogatott Nagy Magdolna mondta el nekünk, aki szülőfaluja, Székelykeve csapatának a képviseletében volt jelen.

Kalapis Sztoján plébános megszentelte a búzaföldet, megáldotta az új kenyeret és kezdődhetett a verseny, amelyet Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitott meg.

Sztoján atya megáldotta a búzaföldet (Kecskés István felvétele)

Sztoján atya megáldotta a búzaföldet (Kecskés István felvétele)

– A tartományi mezőgazdasági titkárság évről évre odafigyel ezekre az eseményekre, és pályázat útján támogatja az ilyen hagyományos rendezvényeket. Fölismertük azt, hogy ez a kis közösségeknek nagyon fontos. Úgy a hagyományaink ápolása, mint a közösség összetartása szempontjából – mondta Ótott Róbert.

Az idei aratóverseny legidősebb részvevője a 94 éves muzslyai Nagy Gergő-József volt, aki már 15 éves korában segített szüleinek az aratásban. Egy évvel később pedig lépést bírt tartani bármelyik felnőttel is.

– Június utolján, július elején kezdtük az aratást. Volt rozs, árpa, búza, utána jött a zab. Úgyhogy egymás után, sorba kellett csinálni. Kombájn nem volt, mindent kézi, fizikai erővel kellett levágni – mesélte Józsi bácsi.

A Petőfi Sándor MME székháza előtt művelődési műsorral (Kecskés István felvétele) kezdődött a rendezvény

A Petőfi Sándor MME székháza előtt művelődési műsorral (Kecskés István felvétele) kezdődött a rendezvény

Közép-Bánátban eddig a búzának valamivel több, mint 60 százaléka került a tárolókba. Hattonnányi hektáronkénti átlagot jósolnak. A muzslyai réten – ha az időjárás is úgy akarja – a jövő héten befejeződik az aratás, hallottuk Palatinus Ervin tanácselnöktől, aki szerint a sűrű esőzések miatt az idei terméshozam húsz százalékkal alacsonyabb lesz a tavalyinál.

Közép-Bánátban az idén 56 ezer hektáron vetettek búzát, ami a korábbi évekhez képest 15 százalékkal több.