2024. április 25., csütörtök

Mítoszok, mesék, történelem

A Dombosi történetek – remix második napján öt beszélgetést kísérhetett figyelemmel az irodalomra éhes közönség a Dombos Wine Clubban. Először az Ex Symposion című folyóirat mutatta be legújabb lapszámait, a 98-at, amely az Új Symposionnal, és a 99-et, amely az újrealizmus filozófiai irányzattal foglalkozik. A lapszámokat Ladányi IstvánJózsa MártaBozsik Péter, valamint Losoncz Márk mutatta be. Mint a beszélgetés folyamán megtudtuk, az 1992 óta megjelenő folyóirat jubileumi 100. lapszáma már a nyomdában van, így hamarosan az is megjelenhet.

Ezt követően a fiatalok vették át a terepet. Bödecs Lászlónak és Puskás Dánielnek a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában a közelmúltban jelent meg verseskötete. Előbbi Az árvíz helye című kötete immár a második a sorban, míg utóbbi Vakok zsoltára című kötete az elsőkötetes költőknek járó Makói Medáliák-díjban részesült az idén. A két szerzővel Barlog Károly beszélgetett. A kettős kötetbemutató során szó esett katasztrófavárásról, fosztóképzőkről, mitológiáról és képzőművészetről egyaránt.

Losoncz Alpár 60 (Benedek Miklós felvétele)

Losoncz Alpár 60 (Benedek Miklós felvétele)

Svetislav Basarát minden bizonnyal nem kell bemutatni az olvasóknak. A műveivel és publicisztikai írásaival időnként nagy port kavaró szerzőnek több kötete is megjelent magyarul. A Dombosi történetek idei programjában a Forum Könyvkiadó Intézetnél megjelent A merénylet angyala című kötete szerepelt a fókuszban. A Balázs Attilával folytatott beszélgetés során szóba került Danilo Kiš és az ő történelemszemlélete, és a felek arra is keresték a választ, hogy ez a történelemszemlélet miben különbözik Basaráétól, ugyanis utóbbi leggyakrabban viccet csinál belőle, és rendszeresen hangsúlyozza a történelem értelmetlenségét.

Balázs Attila a moderátori szerepből csakhamar szerzővé transzformálódott, és a zEtna könyvkiadónál megjelent Szökés a bolhacirkuszból című legutóbbi kötetét mutatta be Józsa Márta moderálásával. Mint megtudtuk, a mű több mint harminc rövidtörténetből áll, és nagy szerepet kapnak benne a világ népmeséi.

Az est utolsó programpontjaként Losoncz AlpárA hatalom(nélküliség) horizontja című legutóbbi kötetét mutatták be. A könyv az Új Symposion folyóirattal foglalkozik, és próbálja értelmezni ezt a kultúrtörténeti jelenséget, amely az elmúlt időszakban mítosszá vált. A szerzővel Tóth Szilárd és Kocsis Árpád beszélgetett többek között a vajdasági magyar többletről, áldozati szerepről, az avantgárdról, kollektivitásról, az Új Symposion bestiáriumáról. Losoncz Alpár a fesztivál ideje alatt ünnepelte hatvanadik születésnapját, és a szervezők ebből az alkalomból meglepetéssel is kedveskedtek a filozófusnak.

Szombaton elsőként a Műút folyóirat mutatkozott be, a miskolci lapot Jenei László és Vásári Melinda szerkesztők, valamint Seres László festőművész képviselte. Jenei elmondta, a 11 éves folyóirat családias közegben készül, komplex programmal. Minden lapszámban külön megtalálható a szépirodalmi, a művészeti, a kritikai, valamint a képregény rovat. Vásári Melinda kiemelte a lap erős vizuális oldalát, valamint azt, hogy egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra.

Benedek Miklós felvétele

Benedek Miklós felvétele

Jelena Lengold szerb írónővel Orovec Krisztina műfordító beszélgetett Rajsli Emese tolmácsi közreműködésével. Lengold 2008-as Vašarski mađioničar című művét Orovec ültette ált magyarra, a kötet idén, Vásári mutatványos címmel a Forum és a Magvető közös kiadásában jelent meg. Az Európai Könyvdíjjal jutalmazott alkotást immár 10 nyelvre fordították le, s az írónő ezzel kapcsolatban elmondta, megbízik a fordítókban, mert hisz az érzékenységükben. Mint megtudhattuk, az erotikus töltetű szövegekből épülő könyvet magyarul 2000 példányban adták ki.

A Wine Clubban berendezett Seres László-kiállítást Tolnai Ottó nyitotta meg, aki Seres László, a magyar képzőművészet zöld fája című szöveggel köszöntötte a miskolci festőt, kiemelve annak korszakos jelentőségét.

Ezt követően Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtudósa kérdezte Tolnai Ottót az író Szeméremékszerek (A két steril pohár) című új kötetéről, amely egy három részesre tervezett sorozat első része. A beszélgetés során felmerült Tolnai különleges látásmódja, az új könyv elégikus, ironikus hangvétele. Szajbély rámutatott, az író minden fikciós története mélyén ott lapul a valóság, s Tolnai ennek nyomán mesélt többek között az új kötetet megihlető palicsi környezetről.

Az estet a Hungarofuturisták csoportja zárta, Nemes Z. MárióKomor ZoltánLenkes László és Fekete I. Alfonz érdekes audiovizuális produkcióval rukkolt elő. Komor thereminjátéka és Lenkes elektronikus zenei kísérete mellett Nemes kezdte meg az előadást, amely leginkább provokatív, szabad stílusú, futurista, szatirikus szövegből állt. Később Komor és Fekete is csatlakozott, s az írók ezután felváltva előadtak néhány saját szöveget, továbbra is zenei háttérrel.

A tegnap esti műsor keretében először a József Attila Kör mutatkozott be, Papp-Zakor Ilkát és Urbán ÁkosDancsó Andrea faggatta. A második vendég Szarvas Melinda volt, vele Berényi Emőke beszélgetett. A nap, s egyben a hét irodalmi programját Tompa Andrea zárta, őt Deczki Sarolta kérdezte.

A beszélgetések után nyitották meg a Dombos Visual Debut kiállítást, amelyen fiatal képzőművészek állították ki a hét során készült alkotásaikat.