2024. április 20., szombat

Vučić telefonált Merkelnek

A szerb államfő továbbra is szorgalmazza a balkáni vámunió megalapítását

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök telefonos beszélgetés során egyeztetett Angela Merkel német kancellárral a migránsválságról, a nyugat–balkáni térségben jellemző helyzetről és a Belgrád–Pristina párbeszéd jövőjéről. Utóbbi téma tekintetében egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a párbeszédnek mielőbb folytatódnia kell és a feleknek a kapcsolataikat tartósan és teljes körűen rendező megoldás körvonalazására kell törekedniük.

A beszélgetés során Vučić megismételte abbéli álláspontját, hogy a régió stabilitásának szempontjából előnyös lenne megalakítani a balkáni vámuniót, amelynek mentén értékelése szerint több külföldi beruházás érkezne a térségbe és dinamikusabbá válna az áru-, a szolgáltatás-, valamint a tőkeforgalom.

A köztársasági elnök sajtóközleménye szerint a beszélgetésre a Berlini Folyamat mától Londonban megtartandó soron következő csúcstalálkozójának az alkalmából került sor, Merkel, aki a Berlini Folyamat kezdeményezője, „első kézből kívánt tájékozódni az aktuális helyzetről”.