2024. március 28., csütörtök

Szerbia három szerződést írt alá

Az Ana Brnabić kormányfő által vezetett delegáció a hétvégén Szófiában részt vett a Kína és Közép-Kelet-Európa (KKE) országai közötti csúcstalálkozón

Szombaton Szófiában tartották meg a Kína és Közép-Kelet-Európa (KKE) országai közötti együttműködési projektum soron következő csúcstalálkozóját, melyen Szerbia három fontos megállapodást is aláírt nemzetközi együttműködési partnereivel. 

Ana Brnabić szerb kormányfő elmondta, hogy Szerbiának rendkívül fontos a kínai fél barátsága. Hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális projektek mellett nagyon jelentősek az energetikai, a gazdasági és a kulturális projektek is. A kormányfő kiemelte a Belgrád–Budapest-vasútvonal korszerűsítését, amelyet közösen realizál Szerbia, Magyarország és Kína, ez a határon túli projekt fontos az infrastrukturális összekapcsolódás szempontjából is. A szerbiai részen a felújítás az Újvidék–Szabadka-határátkelő (Kelebia) szakaszon valósul meg, amelynek értéke 943 millió euró.

A regionális infrastrukturális projektek a legjelentősebbek országunknak, mert ösztönzik a térség gazdasági fejlődését, emiatt is kulcsfontosságú Szerbiának a Béke autóútja, amely összeköti Belgrádot Szarajevóval, valamint a Bulgáriáig vezető autóúttal, ez az autóút az albán Drač kikötőig húzódik, hangsúlyozta a szerb kormányfő. A kormányfővel Szófiában jelen volt Zorana Mihajlović kormányalelnök, építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter és Aleksandar Antić energiaügyi miniszter is – olvasható többek között a kormány közleményében.

A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint a csúcstalálkozón ezer kínai és közép-kelet-európai üzletember és kormánytag vett részt. A csúcstalálkozón jelen voltak Bulgária, Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Macedónia, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Horvátország, Montenegró, Csehország és Kína vezetői.

A csúcstalálkozón 18 dokumentumot írtak alá a vezetők, beleértve az online kereskedelem és nemzetközi együttműködés fejlesztésére vonatkozó közös deklarációt is. Szerbia három projektre vonatkozó szerződést írt alá, mégpedig: az Újvidék–Szabadka-vasútvonalra vonatkozó kereskedelmi szerződést, a Belgrád–Niš-vasútvonal felújítására, valamint a Zöldségfélék és gyümölcsök ipari parkjára vonatkozó memorandumot.

A 16+1, azaz a Kína és Közép- Kelet Európa (KKE) országai közötti együttműködés erős kötelék Kelet és Nyugat, valamint Kína és Európa között. A következő csúcstalálkozó házigazdája jövőre Horvátország lesz.