2024. április 19., péntek

Rendkívüli helyzet tíz községben

A péntek éjjel érkező és a szombat délelőtt is tomboló ítéletidő miatt rendkívüli helyzetet rendeltek el több szerbiai községben: többek között Mladenovacon, Ljigben és Aranđelovacon.

Annak ellenére, hogy már péntek estétől vörös riasztás volt érvényben Bácska és Szerémség területén, Bánátra narancssárga, az ország többi részén viszont sárga, az említett térségben csak kevés csapadék hullott. Szombaton azonban már kiadós esőzések voltak Szerbia nyugati részében, ami a későbbiekben Vajdaságot is elérte. Viharos erejű széllel érkezett a lehűlés, majd ezt nagy mennyiségű csapadék követte.

Szerbiában a szóban forgó területeken rövid idő leforgása alatt 30–40 liter eső esett négyzetméterenként. A heves esőzésekben Aranđelovacon megáradtak a záporpatakok, házakat öntve el, járműveket sodorva el. Bukulja településen villám okozott károkat, Kopljarán pedig sárlavina okozott felfordulást. Az ivóvízellátásban is fennakadások vannak. Kosjerićet elöntötte a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű eső. Leginkább az úthálózatban keletkeztek károk a nyugat-szerbiai községben. A csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló csapadékot, a szennyvíz is a felszínre tört. Pincéket, udvarokat, utcákat öntött el a víz.

Ivanjicán az eső következtében a hegyi patakok megáradtak, elöntötték a község összes települését, sárlavinát zúdítva, és alámosták az utakat. Hatalmas az anyagi kár, számos épületet vágott el a külvilágtól a hirtelen jött nagyobb mennyiségű csapadék.

Belgrádban és Újvidéken szombaton váltakoztak az esős és a napos időszakok: amíg az egyes városrészekben heves felhőszakadás volt, máshol száraz volt az idő. Újvidéken és Szabadkán vasárnap időnként borús volt az ég, a rövid ideig tartó dörgést és erős szélfúvást néhány perces zápor követte.

Belgrádban is hasonló volt az időjárás, egyes városrészeken mennydörgéssel kísért heves zivatarok alakultak ki.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet további figyelmeztetést adott ki heves esőzések miatt. Az előrejelzések szerint hétfőn az újabb hidegfront újabb csapadékot hoz, a legalacsonyabb hőmérséklet 17, a legmagasabb 21 Celsius-fok lesz. Az esti órákban felszakadozik a felhőzet, és kedden már 26 fok is lehet, a hét végére pedig a nappali hőmérséklet elérheti a 30 fokot is.