2024. április 20., szombat

Kostić megvásárolta a Victoria csoportot (is)!

A Victoria évente 178 millió euró értékű árut szállít külföldre, ám néhány éve problémái támadtak a bankokkal

Az MK törlesztette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint a volt cégvezetés egy része iránti kötelezettségeket. Értesülések szerint Miodrag Kostić cégének most 67 százalékos a részesedése, a Victoria Group eddigi többségi tulajdonosai, Milija Babović és Nandi Ahuja pedig megtartják a 16,5 százalékos részvénycsomagot.

A Victoria Group évente 178 millió euró értékű árut szállít külföldre. A cég korábban gyorsan és erőteljesen növekedett, ám néhány éve problémái támadtak a bankokkal. Az MK csoport már korábban is ajánlatot tett a šabaci cég megvásárlására.

A Victoria csoportot 16 évvel ezelőtt Stanko Popović, Milija Babović és Zoran Mitrović alapította, majd az évek során a cég bővült, változtatta székhelyét, s változtak a társtulajdonosok is. Időközben tulajdonrészhez jutott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD – 21,35%) és a ciprusi Apsara Limited, Zoran Mitrovićnak és Milija Babovićnak pedig egyaránt 22,55 százalék a részesedése. A fennmaradt 22,55 százalékot a Victoria Group néhány évvel ezelőtt átvette Stanko Popovićtól.

Bennfentesek azt mondják, problémák keletkeztek a cég gazdálkodásában, mivel képtelenné vált visszatéríteni, sőt elindítani egyes beruházásait. A helyzet odáig fajult, hogy a kötelékeibe tartozó vállalatok, pl. a Sojaprotein, amely Európában egyedül foglalkozik nem génmódosított szójával, a magas kamatköltségek miatt nyereség helyett veszteséggel kezdett gazdálkodni.

Az óbecsei Sojaproteinből kikerülő termékek olyan biztonságosnak számítanak, ahogy a legmodernebb európai államok megkövetelik. A hús- és pékipar számára állítanak elő termékeket, takarmányt készítenek a jószágnak. Több mint 60 államba exportálnak, ezek között vannak a nyugat-európai országok is, de kelet-európai, közel- és távol-keleti, sőt észak-afrikai országok is szerepelnek a célállomások listáján. A Sojaprotein évről évre nyereségesebb, több tíz millió euró a haszna – mondta el tavaly Siniša Košutić, a Sojaprotein igazgatója, amikor német vendégek jártak a gyárban.