2024. április 26., péntek

Szalonikibe a cseneji repülőtérről?

Az Újvidéken néhány hónappal ezelőtt lebonyolított közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége szeretne utasszállító repülőgépek felszállására és landolására alkalmas repülőteret Újvidék közelében, azaz szeretnék, ha Csenejen kereskedelmi rendeltetésű repülőtér működne. Már nagyon régen elkészültek az előzetes tervek egy ilyen létesítmény megépítésére, érdeklődők is voltak, mégsem lett az elképzelésből semmi. Az 1600 méter hosszú füves kifutópályát, amely tartományi tulajdonban van, 1956 óta a Novi Sad Aeroklub használja. Dragoljub Samardžić klubelnök szerint egy kommersz repülőtér kialakítása senkinek sem a szeszélye vagy hóbortja, nem is divatmozzanat – egyszerűen szüksége van rá a székvárosnak!

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Blic pénteki számában arról cikkezett, hogy hamarosan – a lap a 2020-as dátumot említi – repülőgépen is utazhatunk majd Újvidékről, illetve a turisták repülőgépen is érkezhetnek majd. A városi képviselő-testület ugyanis nemrégiben elfogadta a cseneji repülőtér területére vonatkozó részletes telekrendezési tervnek a kidolgozását előirányzó javaslatot, a Városrendezési Intézetnek az elkövetkező négy hónapban kellene körvonalaznia a tervjavaslatot. A 148 hektáron elterülő, most sport- és mezőgazdasági célokra használt repülőtér eszerint charter és fapados járatokat indító légitársaságok gépeit lenne képes fogadni, illetve indítani.

Az Aeroklub elnöke szerint a turisták számára kiváló lehetőséget jelent majd az olcsó utazás, a légi taxi szolgáltatás is meghonosodhat majd itt, de emellett megtarthatja majd a mostani sportjellegét is a repülőtér.

Ha igaz, a belátható jövőben ezeknél jóval komolyabb gépek is indulhatnak és érkezhetnek majd Csenejre (Ótos András felvétele)

Ha igaz, a belátható jövőben ezeknél jóval komolyabb gépek is indulhatnak és érkezhetnek majd Csenejre (Ótos András felvétele)

– Regionális repülőteret akarunk itt, az a célunk, hogy az újvidékieknek és a vajdaságiaknak többé ne kelljen előbb Belgrádba utazniuk, ha repülővel szeretnének eljutni Zágrábba, Szalonikibe, Isztambulba, Dubrovnikba vagy Banjalukára – nyilatkozta Samardžić.

A repülőtér nemzetközivé történő átalakításához szükséges előkészületek már megkezdődtek, a rendőrségi-határőrségi, útlevél-ellenőrző helyiségeket már kijelölték. A nemzetközivé tétel tekintetében a vámövezet hiánya jelenti a legnagyobb gondot, mert nem szállhat le egy külföldről érkező gép sem vámadminisztrációs ügyintézés nélkül. Ha most egy repülőgép Szegedről Újvidékre szeretne repülni, akkor először a Nikola Tesla Repülőtéren kell leszállnia, ott elvégzik a vám- és határrendőrségi vizsgálatot, s majd csak ez után repülhet tovább Csenejre. A belgrádi repülőtérnek nem áll érdekében a sok kis repülőgép fogadása, a nagy, sok utast szállító gépek ugyanis előnyt élveznek a le- és felszállás tekintetében, így a kisebbek gyakran körözésre kényszerülnek, ez pedig  időveszteséget, plusz költséget jelent.