2024. április 25., csütörtök

Kézművesség és népi játékok

Ma fejeződik be a bajsai Etno-tábor – Az idén is nagy volt az érdeklődés
Serény munka folyik a táborban (Lakatos János felvétele)

Serény munka folyik a táborban (Lakatos János felvétele)

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre az idén XV. alkalommal szervezete meg hagyományos kézműves táborát. A helyszín ezúttal is a Sár utcában lévő Etno-ház volt, ahol lelkes munka folyt egész héten át. Szuhankó Ruzsena, a kör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az idén is nagy érdeklődés mutatkozott a kézműves tábor iránt.

– A mostani táborunkban kb. 84-en vettek részt, de nem mindenki volt itt egész héten. A gyerekek főképp Bajsáról és Topolyáról érkeztek, de  Zentáról, Törökfaluról, Tornyosról, Békéscsabáról, Oroszlámosról, Szegedről és Szabadkáról is mutatkozott érdeklődés. Mint minden évben, az idén is felöleljük az összes korosztályt, a 7 évestől a 90 évesig. Számtalan foglalkozást tartottunk a héten, de a fő irányvonal a szövés és a hímzés volt, és ezekkel mindennap foglalkoztunk. Oktattunk szövést karmantyúfán, olyan gyerekeknek tanítottuk, akik még sohasem szőttek. Van 17 szövőkeretünk, ezeken nagyobb darabokat is készíthettek, akik már kipróbálták magukat a karmantyúfán. Emellett bőröztek a gyerekek, sógyurmáztak, nemezeltek, gyöngyöt fűztek, kipróbálták a quilling technikát és susmáztak – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a kézműves foglalkozások mellett jutott idő a népi játékokra is.

– A gyerekek nem akarnak pihenni a kézműves foglalkozások közötti szünetben, ezért beszerveztük Dóra Fruzsina néptáncoktatót, a budapesti Hagyományok Házából. Ő táncot, éneket és hagyományos gyerekjátékokat oktatott nekik. Nagyon hálásak vagyunk ezért – fogalmazott Szuhankó.

A táborban készült alkotásokból szombaton kiállítást állítanak össze, amely az Etno-ház udvarán lesz megtekinthető. A tárlatot alkalmi program előzi meg, amit a gyerekek a hét során tanultak be.

A tábor szépségei és eredményei mellett az elnök egy olyan problémáról is beszámolt, ami a jövőben gondot jelenthet a munkában.

– Az a nagy gondom, hogy csökken azoknak a fiataloknak a száma, akiket bevonhatunk a munkába. Sokan vannak az egyesületünkből, akik szövést oktatnak a gyerekeknek, és felügyelik őket. Sajnos az idősebbek már nem igazán tudják vállalni ezt a munkát, a fiatalok pedig nem csatlakoznak. Ha ez nem változik, akkor kénytelenek leszünk úgy szervezni a tábort, hogy ne egész hetes, hanem mindössze 2-3 napos legyen. Nagyon szeretném, ha csatlakoznának hozzánk olyan bajsai vagy topolyai fiatalok is, akik hajlandóak erre szentelni az idejüket – hangsúlyozta Szuhankó.

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre idei táborát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint Topolya község önkormányzata és a bajsai helyi közösség támogatta.