2024. április 19., péntek
Dombosi történetek – remix

Irodalmi utazások a térben és időben

A Dombosi történetek – remix elnevezésű irodalmi rendezvény csütörtökön késő délután vette kezdetét. A Dombos Fest kistestvérének is tekinthető minifesztiválon, amely az idén a Requiem for a river alcímet viseli, csütörtöktől vasárnapig több magyarországi és szerbiai szerző is bemutatkozik, emellett az érdeklődők számos kiadványt is megismerhetnek, illetve találkozhatnak a legújabb irodalmi trendekkel és azok képviselőivel. A rendezvény helyszíne a Dombos Wine Club.

Szilasi László és Patócs László

Szilasi László és Patócs László

A nyitónapon először az újvidéki Slobodan Tišma munkásságát ismerhette meg a közönség. A szerzőt, akinek Bernardi szobája című regénye a közelmúltban magyarul is megjelent, Orcsik Roland faggatta. A beszélgetés során szó esett arról, hogy a szerző egy nosztalgikus alkat, de sokakkal ellentétben neki nem jugónosztalgiája van, hanem sokkal inkább az antik művészetek, az európai kultúra múltja iránt érez nosztalgiát. Megtudtuk azt is, hogy mindig elsősorban egyfajta belső életet élt, és a külső dolgok nem igazán érintik meg, sőt a regényeinek, verseinek kötetben való megjelenése sem foglalkoztatja, hisz számára az írás mint tett bír a legnagyobb jelentőséggel. Mint mondta, mindig is marginális helyzetben volt, és a világra a legtöbb esetben iróniával, de olykor, mint például a kilencvenes évek délszláv háborúinak alkalmával, elszörnyedve tekintett.

A békéscsabai születésű Szilasi László, aki a korábbiakban már egyszer vendégszerepelt a Dombosi történeteken, ezúttal Luther kutyái című legújabb kötetét mutatta be Patócs László moderálásával, emellett azonban megismerkedhettünk a szerző életútjával és például a sporttal való kapcsolatával is. A beszélgetés során szó esett arról, hogy a régi magyar irodalom kutatójaként hogyan jutott el addig, hogy szépirodalmi műveket írjon, illetve hogy a csúnya beszéd milyen szerepet játszik a műveiben. A Szentek hárfája című regénye kapcsán szóba került, hogy milyen is a jó krimi, de arról is szó esett, hogy a szerző előszeretettel használ mottókat. A Luther kutyái kapcsán, amely Szilasi betegségéről szól, a beszélgetőfelek arra is keresték a választ, hogy a mű hogyan kapcsolódik más, hasonló tematikájú szépirodalmi művekhez, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül, Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló és Nádas Péter Saját halál című alkotásához.

A nyitóest zárásaként a jelenleg Belgrádban élő, de magát ízig-vérig vajdaságinak tartó, fehértemplomi származású szerb írónő, dramaturg, Vladislava Vojnović mutatkozott be. A szerzővel Rajsli Emese beszélgetett, akinek a fordításában a Forum Könyvkiadó Intézet TraN(S)akció nevet viselő sorozatában megjelent a Kecskefül című regénye, amelyből film is készült. A beszélgetés során megtudtuk, hogy a szerző nagyszülei mind a Magyar Királyság területén születtek, ennek ellenére nem sikerült megkapnia a magyar állampolgárságot, és hogy egyik regényében szerepel egy katolikus pap, akit Bogdán József papköltőről mintázott, és akinek először csak a verseivel, majd később személyesen vele is találkozott, amikor a dél-bánáti cseh kisebbségről forgattak dokumentumfilmet.

A pénteki napon az Ex Symposion folyóirat mutatta be legújabb lapszámát, majd a Fiatal Írók Szövetsége szerzőivel, Bödecs Lászlóval és Puskás Dániellel beszélgetett Barlog Károly. Az est folyamán bemutatták Balázs Attila legújabb, Szökés a bolhacirkuszból című művét, majd a népszerű szerb író, Svetislav Basara mutatkozott be, akinek több kötete is megjelent magyarul. Az est utolsó vendége a hatvanéves Losoncz Alpár volt, aki születésnapja alkalmából meglepetésben részesült.

A Dombosi történetek – remix szombaton és vasárnap folytatódik a Műút folyóirat, a hungarofuturisták, Jelena Lengold és Tolnai Ottó, illetve a József Attila Kör, Szarvas Melinda és Tompa Andrea fellépésével.