2024. március 28., csütörtök

Meghalt Carlo Vanzina, a cinepanettone egyik atyja

Hatvanhét éves korában vasárnap Rómában meghalt Carlo Vanzina olasz filmrendező, a cinepanettone, azaz a kritikusok által rendszerint figyelmen kívül hagyott, ám a nézőközönség által annál j

A cinepanettone neve onnan ered, hogy ezek a szórakoztató filmek általában karácsonykor kerültek mozivászonra, amikor a hagyományos olasz sütemény, a panettone sem hiányozhatott az ünnepi asztalról.

Carlo Vanzina egy másik nagy komédiarendező, Steno Vanzina fiaként született 1951. március 13-án Rómában. Carlo 1976-ban tett szert jelentősebb ismertségre Luna di miele in tre (Mézeshetek hármasban) című filmjével, de az igazi áttörést az 1983-as Vacanze di Natale (Karácsonyi vakáció) hozta.

Ezzel a műfajteremtő filmmel indul hódító útjára a bohókás, helyenként szaftos cinepanetonne, amelynek szereplői - például Massimo Boldi vagy Christian De Sica - később filmes ikonokká váltak.
Vanzina 40 éves karrierje során csaknem 60 filmet rendezett.

Közülük nem mindegyik tartozott a cinepanettone kategóriájába, a 2003-as Il pranzo della domenica (Vasárnapi reggeli) vagy a 2004-es In questo mondo di ladri (Tolvajvilág) című műve például ízig-vérig olasz társadalomkritika.