2024. április 25., csütörtök

Jelentős fogaskerék a gépezetben

Az idei MAdT kapcsán Varga Tamással beszélgettünk
Varga Tamás

Varga Tamás

Vasárnap veszi kezdetét Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora, avagy a MAdT, mely sorrendben a tizenegyedik. A képzés idén is öt csoportban folyik, és mint minden évben, ezúttal is kiváló oktatók keze alatt. A tábor július 15-én, vasárnap 11.00 órakor egy gálaműsorral zárul majd, amikor is az érdeklődők keresztmetszetet láthatnak abból, mivel is foglalkoztak egész héten a színészek, rendezők és a mozgásszínházi csoport tagjai, valamint egy rövid beszédtechnikai bemutatóra is számíthat a közönség.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által szervezett táborba ezúttal is színjátszást, mozgásművészetet kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat hívtak meg, akik a Vajdaság különböző pontjain működő színjátszó társulatoknak már tagjai, vagy, ha még nem azok, szívesen kapcsolódnának be egy-egy csoport munkájába. A résztvevők idén a következő szakemberektől tanulhatnak: Patonay Anita színész, drámatanár, Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, szakíró, Sardar Tagirovsky rendező, színész, fordító, Widder Kristóf táncművész, koreográfus, rendező, Komáromi Sándor rendező, drámatanár, Hernádi Kriszta logopédus, beszédtanár, valamint Oláh Tamás teatrológus.

A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye. A szervezők partnerei a tehetséggondozásban a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ (Zenta). Támogatók: a Bethlen Gábor Alap, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Szabadka város önkormányzata, és a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma.
Varga Tamást, a VMMI munkatársát és a tábor fő szervezőjét kértük meg, ossza meg velünk gondolatait a képzésről.

– Színész lévén az Intézetben az évi munkák közül számomra ez a csemege. Mindegyik rendezvényünket szeretem, de ez áll hozzám a legközelebb. A táborba érkező fiatalok komoly kohéziós erő hatása alá kerülnek, úgy a közös munkának, mint a barátkozásnak köszönhetően, és olyan energiákat szabadítanak fel, mely aztán egész évben kitart. A program nagyon szoros, a képzés délelőtt, délután és este is folyik, ennek ellenére utána még szórakozásra, bulizásra is jut idő és energia, amivel éppen a kreatív munka közben töltődnek fel a résztvevők. Ilyenkor egy másik dimenziója mutatkozik meg a tábornak, ahol az emberi kapcsolatok kezdenek kibontakozni, a fiatalok bajtársi viszonyt építenek ki egymással. Innen kezdve kontaktusban maradnak, a vasárnapi gálát követően is. Ez a csoportos események egyik fontos hozadéka.

Idén 45-en, a tavalyinál többen jelentkeztek, de még a határidő lejárta után is kopogtatnak az ajtónkon. Vannak visszatérőink, de évről évre érkezik az utánpótlás is. Jönnek a tömbből és a szórványból egyaránt, de a teljes Kárpát-medencéből is. Elsődleges célunk, hogy a vajdasági magyar közösséget erősítsük, ugyanakkor minél több helyről érkeznek résztvevők, annál nagyobb a tapasztalatcsere.

Minden alkalommal felszólítjuk az amatőr társulatokat, hogy küldjenek hozzánk 1-2 személyt. Fontosnak tartom ugyanis, hogy azon csoportok, akik teljes létszámmal nem tudnak részt venni hasonló képzéseken, legalább így képviseltessék itt magukat. Ezek az emberek fontos tapasztalathoz jutnak nálunk, amelyet aztán a teljes csoportjuk tud majd kamatoztatni a későbbiekben. A tábor ily módon egyetlen fogaskerék csak a gépezetben, de minőségben lendíteni tud a teljes amatőr színházi mozgalmunkon, azáltal, hogy az itteni oktatóktól szerzett tudás továbbadódik – hallottuk Varga Tamástól.