2024. április 25., csütörtök

Drecun: Pristina ellenzi a koszovói szerb községek közösségének megalakítását

Milovan Drecun, a köztársasági parlament Koszovó és Metóhiával foglalkozó bizottságának elnöke az RTS-nek elmondta, szemmel láthatóan felgyorsultak a folyamatok, és már csak az a kérdés, hogy vajon a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások befejező szakasza következik-e.

‒ Nyilvánvaló, hogy olyan tárgyalási szakaszhoz érkeztünk, amelyben lehetséges lesz a megállapodás, de ez nem jelenti azt, hogy az meg is születik. Hatalmas a nyomásgyakorlás, és nagyok az elvárások, főleg az Egyesült Államok részéről, viszont amikor rákérdezünk, hogy szerintük mi lehet a megoldás, nem tudnak válaszolni – mondta Drecun az RTS-nek.

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić elmondta, kiáll az ország polgárai elé a javaslattal, amint az megszületik. Azonban egyes ellenzéki parlamenti pártok azt mondták, nem akarnak referendumot: ‒ Ez egyúttal megkérdőjelezi bizonyos ellenzéki pártok létezését. Referendumra csak akkor kerülhet sor, ha konkrét megállapodás születik Pristinával. Ehhez viszont az ország polgárainak többségi támogatása szükséges, nem elegendő a parlamenti többség – magyarázta Drecun. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Brüsszelben augusztus 4-én kerül sor koszovói szerb községek közösségének alapszabályzat-javaslatának bemutatására. Utalva így arra, hogy ezt a határidőt éppen Brüsszel szabta meg Pristinának, miután a szerbek, a brüsszeli megállapodás aláírását követő öt év elteltével bejelentették, hogy maguk hozzák létre a Közösséget.

‒ Pristina minden áron el szeretné kerülni a koszovói szerb községek közösségének megalakulását, közben pedig elvárja Belgrádtól a végső megegyezést – mondta Drecun. Hozzátette, a szerb fél befejezi munkáját és előkészíti az alapszabályzatot, viszont amikor Pristináról van szó, másképpen állnak a dolgok.

‒ A jelzés, hogy várják a végső megoldást – ami szerintük Koszovó függetlensége – azt mutatja, hogy mindenáron el szeretnék kerülni a koszovói szerb községek közösségének megalakulását. Ragaszkodnak ahhoz, hogy ismerjük el függetlenségüket és önálló államként tekintsünk rájuk, azonban ez nem fog megtörténni, még akkor sem, ha emiatt nem kerülünk be az EU-ba – hangsúlyozta Drecun. Úgy értékelte, Pristina ilyen viselkedésére Brüsszel csak langyosan reagál, akár egy ,,fog nélküli tigris”.

‒ Pristina elfogadja az ilyen kritikát és nem reagál. Nekünk pedig elegünk van az ilyen brüsszeli reakciókból. Inkább akcióra lenne szükség. Pristina kitartóan ismételgeti, hogy készen áll tárgyalni a végső megoldásról, viszont úgy tűnik, egyre inkább a fegyveres erők megalakítására összpontosít – mondta Drecun.