2024. március 28., csütörtök

Ana Brnabić a szófiai csúcstalálkozón

Kína érdeklődik a bori bányászati és kohászati medence iránt
Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Beta)

Kétnapos látogatáson Bulgáriában tartózkodik Ana Brnabić szerb miniszterelnök. A bolgár fővárosban ma részt vesz a kelet- és közép-európai államok, valamint a Kína közötti csúcstalálkozón. A szerb miniszterelnök elmondta, a szerbiai küldöttség a találkozón az infrastrukturális és energetikai programokról tárgyal.

Az infrastrukturális projektumokat illetően Brnabić kiemelte a 11-es közlekedési folyosóról, továbbá a Belgrád ‒ Budapest vasútvonal felújításáról és korszerűsítéséről szóló megbeszéléseket Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter vezeti.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök az RTS-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hamarosan megkezdődnek a munkálatok a Belgrád-Niš-Preševo vasútvonalon, amiről ugyancsak megállapodást írnak alá. Az energetika területét illetően Brnabić rámutatott a ,,nagy projektumra”, azaz a Kostolac B3 elnevezésű, 350 megavatt teljesítményű hőerőmű, továbbá az Obrenovac és Belgrád közötti hővezeték kiépítésére. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a bori Bányászati és Kohászati Medence (RTB) tenderén kínai cég is részt vesz: ‒ Reméljük, hogy jó ajánlatot adnak, és a folyamat az év végéig lezárul – mondta Brnabić. Hozzátette, két kínai vállalat érdeklődik az Ikarbusszal való stratégiai partnerség iránt.

A szerb miniszterelnök korábban azt nyilatkozta: nagy elvárásai vannak a találkozóval kapcsolatban, amelyen Szerbia több együttműködési megállapodást is aláír majd a külföldi partnerekkel.

A csúcstalálkozón Kína mellett 16 közép- és kelet-európai ország vesz részt, és az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a turizmus, valamint a csúcstechnológia terén megvalósítható együttműködések lehetőségeit vitatják meg.