2024. március 29., péntek
Hétfőtől Apáczai Nyári Akadémia

Kémiaóra játékosan is

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tizennyolcadik alkalommal rendezi meg az Apáczai Nyári Akadémia pedagógus-továbbképzését Újvidéken, az Apáczai Diákotthon központi (Ćirpanov utca 54.) és telepi (Bogdan Šuput utca 16.) épületében. Négy, 24 órás akkreditált továbbképzés lesz július 9-e és 13-a, valamint 16-a és 20-a között. Az előadásokat megbeszélés, illetve vita követi. Az előadók többsége egyetemi tanár vagy neves szakember, a többiek gyakorló pedagógusok.

Az első héten Természettudományi szekció, valamint Történelem és magyarság címmel indul továbbképzés, a második héten pedig az Osztályfőnökök továbbképzésére és a „Tapasztald, hogy továbbadhasd!” környezetnevelési programra kerül sor. A program szerint szakmai jellegű előadások hangzanak el, műhelymunkák és gyakorlatok lesznek. Az előadások különböző témái kapcsán első kézből értesülnek majd egy-egy tárgykör időszerű állapotáról, megismerik az új törekvéseket, kutatási irányokat, új szakszavakat, oktatási módszereket.

Muhi Béla fizikussal Kanyó Anikó kémikus, gyakorló pedagógus a Természettudományi szekció keretében július 13-án, 9.30-tól játékos kísérleteket mutat be.

A topolyai lány két évvel ezelőtt szerzett diplomát az újvidéki Természettudományi Karon szerves kémia szakon, mesterfokozaton, 9,75-ös átlaggal, és befejezte a pedagógiai szakot is. Laboratóriumban képzelte el a jövőjét, de mivel akkor erre nem volt kereslet, elvállalta, hogy két városban, Újvidéken és Szenttamáson adjon elő kémiát összesen három általános iskolában.

– A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete felkérésére számos, középiskolásoknak szervezett táborba kapcsolódtam be, tanári továbbképzéseken, valamint középiskolásoknak mutathattam be érdekes kísérleteket. Kéthavonta kaptam meghívásokat. Versenyen zsűritagként a munkákat értékelhettem – ezek a feladatok, megbízatások még tartanak.

Anikó tanárnő hetedikes-nyolcadikos tanulókkal és középiskolás diákokkal foglalkozik. A tavalyi évben az iskolában is, ahol tanít, elkezdett alsós tanulókkal „kémiázni”: az ő érettségi szintjüknek megfelelően mutatta be nekik a laboratóriumi eszközöket. És mind a szülőktől, mind a diákoktól pozitív visszajelzést kapott.

– A topolyai Művelődési Ház igazgatónőjével akkor találkoztam, amikor egy középiskolai kémiatábor részére vásároltam különböző anyagokat, eszközöket a kísérletekhez. Javasolta, próbáljunk Topolyán is szervezni kémiatábort. Így került sor az Első kémiaórám c. rendezvényre a Művelődési Egyesület keretein belül a Tájházban. Ennek sikere felbátorított bennünket, hogy megszervezzük az első kétnyelvű tábort a magyar és a szerb ajkú kisgyerekeknek, az említett korosztálynak. A foglalkozásokat a diákok is, a szülők is élvezték. Nemcsak helybeliek, topolyaiak jöttek, hanem Újvidékről és Bácskossuthfalváról is érkeztek érdeklődők. Közben részt vettünk egy gyermekfesztiválon. Többes számban mondom, mert amikor alsós diákokkal foglalkozom, hívok hetedikes-nyolcadikos lányokat, hogy átvegyék, megtanulják a kísérleteket. Bízom benne, a későbbiek folyamán őket is rabul ejti a kémia. A hetedikes-nyolcadikosokkal való foglalkozásokra pedig végzős középiskolásokat, vagy egyetemistákat hívok. Mindig csapatban járunk, hárman-négyen kivitelezzük a programot. Mondanom sem kell, örömmel látom, hogy a segítő diákok a foglalkozásokat, akárcsak én, kikapcsolódásként élik meg.

Mindig ügyelek arra, hogy a korosztályhoz szóljanak a kísérletek és a tananyaghoz kapcsolhatók legyenek. Mivel az óvodásoknak-iskolásoknak nincs alkalmuk pancsolni, ezért többek között sógyurmát készítettünk, kémiai jojót. A szükséges anyagok élelmiszerboltban is megvásárolhatók, csak tudni kell, miből mennyi kell, s mit lehet belőle készíteni. Az óvodásokkal dinótojásokat is keltettünk. S ezekbe a jellegzetes dolgokba bele lehet vinni egy kis tudományt is az ő szintjükön.

Anikó tanárnő a nyolcadikosoknak és a középiskolásoknak komolyabb témájú foglalkozást tart, hiszen ők már az órán ismerkednek a kémiával. Velük már beszélgetett az aminosavakról, különféle elemekről, és közösen megfigyeltek különféle reakciókat. – Nem mutatunk be mindent játékosan, csak azt, amit lehet – magyarázza, majd hozzáfűzi: Fontos, hogy az óra, a foglalkozás érdekes legyen, mert a kémiában sok száraz adat van. A tanulók a „kémia” szó hallatán fogják a fejüket. „Jaj, de unalmas, nehéz tantárgy!” – mondják. Be szeretném nekik bizonyítani, hogy nem így van. Tőlünk, pedagógusoktól függ, milyen kísérleteket mutatunk be nekik, vagy egy-egy anyagrészt mivel illusztrálunk. Van, amit én, és van, amit ők készítenek el, így izgalmasabb számukra az óra, a foglalkozás. Célom felkelteni a kémia iránti érdeklődésüket – mondta Kanyó Anikó.