2024. március 28., csütörtök

A beoltatlanok után kutatnak

Újabb ellenőrzést rendelt el a Tartományi Egészségügyi Titkárság – A rendelőknek fel kell jelenteni azokat, akik nem oltatják be gyermekeiket

A Tartományi Egészségügyi Titkárság elrendelte az iskoláskor előtti és az iskolás gyerekek védőoltási adatlapjának azonnali felülvizsgálatát. A rendeletet mindegyik egészségház megkapta Vajdaság-szerte. A határozat, a lakosság fertőző betegségektől való védelmét szabályozó törvénnyel összhangban, megköveteli az adatlapok újbóli ellenőrzését, és a beoltatlan gyerekek sürgős vakcinációját. A rendeletet azután küldték szét, miután egy újvidéki gyermekorvos is kanyarós lett. Az orvos egy beoltatlan fertőzött gyerektől kapta el a járványt. Az egészségügyi titkárság az elmúlt egy évben immár kétszer rendelte el a védőoltási adatlapok felülvizsgálatát, azzal a szándékkal, hogy időben felkészüljenek a lehetséges fertőző betegségek megelőzésére az elkövetkező időszakban.

Dr. Snežana Bojanić Tartományi Egészségügyi Segédtitkár lapunknak elmondta, hogy a kanyaró felbukkanása megköveteli a szigorúbb ellenőrzési módszert.

Dr. Snežana Bojanić (Fehér Ildikó felvétele)

− Az egészségügyi titkárság elrendelte az elsődleges egészségügyi intézeteknek, azaz azoknak az intézeteknek, ahol a gyerekek felvehetik a védőoltást, hogy ellenőrizzék le a beoltott és a beoltatlan gyerekek adatlapjait, és értesítsék azokat a szülőket, akiknek gyermekei eddig még nem vették fel a védőoltást. A szülők egy csoportja ellenzi a védőoltást. A közösségi oldalakon is kialakult egy kanyaróellenes védőoltást ellenző  kampány, amelyet közéleti személyiségek is támogatnak. Ez a kampány helytelen! Pártfogói nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire veszélyes az a betegség, amelyet a járvány okoz, és hogy mennyi áldozatot követelt a 18. és 19. valamint a 20. század elején, míg a tudósok fel nem találták a kiváló minőségű oltóanyagot. Amikor a gyerekek rendszeresen és megfelelően felvették a védőoltást, a fertőző betegségeket teljesen kiküszöbölték az egészségügyi intézetekből. Tavaly, még a kanyaró megjelenése előtt, felszólítottuk az egészségházakat és azokat az intézeteket, melyeknek a tartományi kormány az alapítójuk, azaz a regionális közegészségügyi intézeteket, hogy ellenőrizzék le, mennyi gyerek vette fel a védőoltást és mennyi nem. Egy adott korosztályon belül 95 százalékos kell, hogy legyen a vakcinázottak száma, mert ha csak 94,5 százalékról beszélünk, akkor nincs teljesítve a törvénnyel előírt védőoltási százalékarány – hangsúlyozta a segédtitkár.

A tartományi egészségügyi titkárság figyelemmel kíséri, mennyi új kanyarós beteget regisztrálnak Vajdaság területén. Jelenleg 176 fertőzöttet tartanak számon, ebből 76-ot Újvidéken. A segédtitkár elmondása szerint ez is azt bizonyítja, hogy Újvidéken van a legtöbb gyerek, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen.

Dr. Vesna Vuleković (Fehér Ildikó felvétele)

Dr. Vesna Vuleković (Fehér Ildikó felvétele)

−A törvény kötelezte a szülőket, hogy beoltassák gyermeküket, de úgyszintén a gyermekorvosokat is, hogy jelentsék fel azokat a szülőket, akik úgy döntöttek, hogy gyermekük nem veszi fel a védőoltást. Aki megtagadja a vakcinát, és ha gyermeke megbetegszik, mások gyermekének egészségét is veszélyezteti. Nem csak saját gyermekükért felelnek, hanem mások gyermekeiért is – mondta dr. Snežana Bojanić, majd végezetül hozzátette − a kanyaró ellenes vakcinából nincs hiány. A gyermekorvosok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismételten felszólítsák a szülőket arra, hogy a védőoltás az egyetlen megoldás a kanyarójárvány ellen, és hogy minden beoltatlan gyermek élete veszélyeztetett.

A gyermekorvosok lelkiismeretesen és odaadóan végzik munkájukat, és azokat a gyermekeket is megvizsgálják, akik nem vették fel a védőoltást. Napi szinten érintkeznek velük, és ezzel az orvosok is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Újvidéken a limáni egészségház egyik gyermekorvosa is azért lett beteg, mert beoltatlan, fertőzött gyerekekkel volt kontaktusban.

Dr. Vesna Vuleković, a Gyermek-egészségügyi Szolgálat vezetője elmondta, hogy visszamenőleg mintegy öt éve erős védőoltás-ellenes kampány folyik, aminek következtében a fiatal szülők megtagadják a gyerek beoltását, de úgyszintén ennek a következménye az, hogy egyre több apró gyerek betegszik meg valamely fertőző betegségben. Ezek a „gyermekbetegségek” a felnőtteket is veszélyeztetik.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

− Az 1972 és 1981 között születettek egy dózis, az 1981 és 1993 között születettek két kisebb dózis védőoltást kaptak. Az 1993 után születettek már két nagyobb dózis védőoltásban részesültek. Azok, akik egyszeri védőoltást vettek fel, megbetegedhetnek a kanyaró enyhébb változatában. Ez történt a limáni egészségház gyermekorvosával is. Ezért fontos beoltani a gyerekeket, hogy a kanyaró ne terjedjen át a felnőttekre – mondta a gyermek-egészségügyi szolgálat vezetője. Elmondása szerint az egészségház megtette a szükséges lépéseket. Elővigyázatosságból minden gyereket behívtak, aki érintkezett a doktornővel. A félévesnél fiatalabb, nem beoltott gyerekeket a gyermekkórházba utalták, hogy megkapják az ellenanyagot. Akik pedig elmúltak egyévesek, és nem vették fel a vakcinát, azonnal megkapták a védőoltást.

− Az orvosnő állapota stabil, hamarosan visszatér munkahelyére, ő többé nem fertőzés-hordozó. Ezt az egész esetet el lehetett volna kerülni, ha minden gyerek felvenné a védőoltást. A kanyaró évekig nem volt jelen, köszönve a rendszeres és a nagy arányban felvett védőoltásoknak. Most ismét megjelent, a védőoltás elleni kampány miatt, hiszen megfélemlítik a szülőket azzal, hogy a vakcinák veszélyesek. Felszólítanám a szülőket, hogy bízzanak a védőoltás minőségében, és oltassák be gyermekeiket – hangsúlyozta dr. Vesna Vuleković.