2024. március 28., csütörtök

Egy-két zsákból nagy segítség

A Magyarok Kenyere programban már gyűjtik a búzaadományokat

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében a Magyarok Kenyere program keretében ezúttal is gyűjtik tartományunkban a búzaadományokat. A begyűjtésben nagy segítséget jelentenek a tagszervezetek, a gazdaszervezetek, ugyanis ők azok, akik az adott településeken kapcsolatot tartanak a gazdákkal, ők hívják fel erre az adakozási lehetőségre a figyelmüket és ők szervezik meg az átvételt is.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az adományok szinte évről évre megduplázódnak, vagyis egyre többen érzik fontosságát az adakozásnak, a segítségnyújtásnak:

– A gazdák leginkább egy-két zsák búzát hoznak, ritka az, aki ennél többet ajánl fel, de nem is a mennyiségben, hanem a szándékban van a lényeg. A gazdaszervezetekben dolgozók elmagyarázzák a gazdáknak, hogy az adományukat jótékony célokra használjuk fel, hogy olyan szervezetekhez juttatjuk el, melyek rászoruló gyerekekkel foglalkoznak, továbbá nagycsaládosokhoz, vagyis csakis olyan helyre, ahol tényleg szükség van rá, és ahol ez a támogatás óriási segítségnek számít.

Az adományokból a rászorulókat támogatják (Gergely József felvétele)

Az adományokból a rászorulókat támogatják (Gergely József felvétele)

A gazdák egy-két zsák adománnyal érkeznek (Gergely József felvétele)

A gazdák egy-két zsák adománnyal érkeznek (Gergely József felvétele)

Egy dézsában keverik össze a zsákokból vett mintákat (Gergely József felvétele)

Egy dézsában keverik össze a zsákokból vett mintákat (Gergely József felvétele)

A sok zsákból tavaly közel tizenkét tonna búza gyűlt össze (Gergely József felvétele)

A sok zsákból tavaly közel tizenkét tonna búza gyűlt össze (Gergely József felvétele)

Miután a gazdák megismerik a program részleteit, szívesen hoznak búzát, hiszen egy-két zsák senkit sem rövidít meg, de a sok zsákból aztán nagy segítség lesz. Ez már a nyolcadik év, hogy gyűjtjük az adományokat, és eddig minden évben több jött össze, mint az előző évben. Legelőször 400 kiló adományunk volt, tavaly pedig már majdnem 12 tonna. Ezt a mennyiséget 265 személy adományozta 36 településről. A begyűjtött búzát a Kontakt Kft. adai malmában őrölték lisztté, és ezért 6,5 tonna lisztet kaptunk, amelyet az oromhegyesi Bata trans cégtől kapott teherautóval osztottunk szét a tartományunkban működő nagycsaládos egyesületek, diákkollégiumok, értelmi fogyatékos gyerekeket segítő szervezetek között. Összesen 17 szervezetnek, intézménynek vittünk adományt, és mindenhol nagy örömmel és hálával fogadták. Aki idén is szeretne adakozni, az máris megteheti, hiszen a helyi gazdaszervezetekben már fogadják az adományokat. Aki Zentára szeretné elhozni a búzáját, azt július 17-én, kedden a Dózsa György utca 34-ben, az Agráregyesületek Szövetségének székházában várjuk 8 és 14 óra között. Az adományozott zsákok mindegyikéből kiveszünk egy picit, azokat a kis mintákat egy nagy dézsában összekeverjük, és ebből a keverékből egy zsáknyit, 20–30 kilót viszünk át Magyarországra a Kárpát-medencei összeöntési ünnepségre, ahová a Kárpát-medence minden területéről érkeznek búzaadományok. Ezt az ünnepséget mindig olyan helyen szervezik meg, ahol egy régi, hagyományos, de felújított malom található. Ennek a helyszínét még nem tudjuk, csak azt, hogy augusztus elején lesz, általában a hónap első hétvégéjén szokták megtartani. A Kárpát-medencében gyűjtött búzát tehát lisztté őrlik, és abból az augusztus 20-i nemzeti ünnepre készül el a nemzeti egységet szimbolizáló Magyarok Kenyere. A Szent István-napi kenyérünnep helyszíne Pécs városa. A Magyarok Kenyérhez a kovászt mindig külhonból viszik, három éve Vajdaságból vittük, a sót a parajdi sóbányából, vizet pedig a kárpátaljai gazdaszervezetek vittek a Tisza forrásától – magyarázta a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

Nagy Miklós azt is elmondta, hogy a mottójuk az elsődleges, vagyis, hogy „A gyermekek mosolya többet ér minden pénznél”, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a program keretében sikerül a gazdákat mozgósítani, összetartozásra buzdítani. Hozzátette azt is, hogy a programban tavaly Vajdaság volt az a kiemelt régió, és így Magyarországról pluszban még kaptak közel hat tonna búzalisztet és 850 kg tésztaadományt, amit a Poverello Alapítvány fogadott, és az általa működtetett lurkóházakba és a hozzájuk kapcsolódó testvérszervezetekhez vagy hasonló szervezetekhez és diákkollégiumokhoz juttatták el. A Magyarok Kenyere program zárórendezvényét tavaly Hajdújáráson tartották, idén pedig a horvátországi Karancson fogják megszervezni.

Aki a felajánlásokkal kapcsolatban szeretne érdeklődni, vagy bármilyen más információra van szüksége a Magyarok Kenyere programmal kapcsolatban, az Zsoldos Brigittánál, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének irodavezetőjénél érdeklődhet minden hétköznap 8-tól 13 óráig a 024/817-008-as, vagy a 062/800-65-36-os telefonszámon.

Nyitókép: Az adományokból a rászorulókat támogatják (Gergely József felvétele)