2024. április 19., péntek

Obavezna je škola i vakcinacija

Povraćaj poreza na dečju robu još nije ukinut.

Prema novom zakonu o pomoći porodici, prvorođeno dete će imati pravo na 100 hiljada dinara iz budžeta. Najveća novost je međutim izdvajanje za treće i četvrto dete, oni će dobijati pomoć tokom 10 godina. Uslov je da dete redovno pohađa predškolsku ustanovu, školu i da prima obavezne vakcine. O tim novinama nam je govorila Elvira Kovač, predstavnik Saveza Vojvođanskih Mađara u parlamentu, koja se bavi manjinskim pravima i rodnom ravnopravnošću, kao i pravima dece.

-Prema dosadašnjem zakonu o pomoći porodicama iznos i način isplate je određivala vlada. Prema novom zakonu su iznosi poznati i vidljivi. Za prvo dete se utrostručio iznos, jednokratna isplata, iznos za drugo dete je takođe povećan: tokom dve godine će roditelji dobijati 10 hiljada dinara mesečno. Međutim, za treće dete u toku deset godina će roditelji dobijati 12 hiljada dinara, a za četvrto 18 hiljada dinara mesečno. Ispostavilo se da povraćaj poreza na bebi opremu nije baš dobro funkcionisao i iz tih razloga je doneta odluka da se svakoj majci posle porođaja isplati 5000 dinara kao jednokratna pomoć.

-Šta je sa onim roditeljima čija su se deca rodila pre 25. decembra 2017? Hoće dobiti manji iznos?

Jednokratna pomoć za prvo dete od 100 hiljada dinara sleduje samo onima koji su se rodili posle 1. jula, dok pomoć za drugo, treće i četvrto dete obuhvata i one koji su se rodili u periodu od  25. decembra 2017. do 1. jula 2018.  Za decu koja su se rodila u ranijem periodu važi stari zakon. Povraćajem poreza se novi zakon ne bavi. Kad sam postavila pitanje vezano za ovo pitanje, premijerka je dala odgovor da to ne može odjednom da se ukine. Zato podstičem roditelje da skupljaju fiskalne račune i dalje. Da bi sistem bio u potpunosti pravedan, zbog dece koja su rođena unazad jedne do dve godine, još je potrebno da se omogući povraćaj poreza. Smatram da će ove godine još biti omogućeno.

Novi zakon daje mogućnost za više roditelja da potražuju pomoć, ali daje uslove, što obavezuje vakcinaciju, kao i da dete redovno pohađa  predškolsu ustanovu ili školu. Takođe uslovljava i maksimum plate majke. Zar zakon ne vrši diskriminaciju žena?

-Zaista, sada se prvi put pojavljuju ovi uslovi u zakonu. Prema zakonu svako dete majke mora da primi vakcinu, ne samo ono za koje prima pomoć. U slučaju trećeg i četvrtog deteta će se proveravati da li deca pohađaju školu u periodu dok primaju pomoć. U slučaju da roditelj ne izvršava obaveze, prekinuće sa isplatom dok ne nadoknadi propušteno. Zakon omogućuje da majke koje su u radnom odnosu, preduzetnice i one koje rade u poljoprivredi mogu da traže pomoć ukoliko su u poslednje dve godine redovno plaćale doprinose. Žene koje imaju prosek preko trostrukog iznosa proseka Srbije neće imati pravo na pomoć.