2024. április 25., csütörtök

Više za 645 miliona

Dopunom budžeta više novca za tekuće izdatke

Skupština Odbornika u Subotici je donela odluku na poslednjoj sednici o prihvatanju budžeta za 2017, predstavnici su takođe doneli odluku o dopuni budžeta za 2018. Zato je to bilo potrebno jer je samouprava u 2017. godini manje novca potrošila nego što je bilo predviđeno u budžetu za 2016. Takođe, samouprava je na više konkursa uspešno učestvovala, i te iznose je bilo potrebno uvrstiti u budžet za ovu godinu.

Timea Horvat, zamenik gradonačelnika Subotice je izjavila za naš list, da uzevši u obzir prihode i rashode za 2017., plan je ostvaren za 90%, što je jedan od najviše ostvarenih planova unazad. Lokalna samouprava je u 2017. završila brojna ulaganja, a mnoga su i započeta. Deo toga je ostvareno u okolnim mestima koja pripadaju gradu, Ludoš, Hajdukovo, Čantavir i druga mesta gde su radove izveli na zgradama lokalnih samouprava i školama. Pored toga više projekata  je rađeno u gradu, kao što su putevi, mreža kanalizacije. Na teritoriji mesne zajednice Zorka će ulica Sutjeske još ove godine biti asfaltirana, dok je asfaltiranje  ulice Anka Butorac u toku. Važno je napomenuti asfaltiranje biciklističke staze pored Horgoškog puta, kao i drugu fazu izgradnje mreže kanalizacije u Nosi, Makovoj sedmici i Malom Bajmoku.

Budžet je u odnosu na prošlu godinu povećan za 645 miliona dinara. Od toga 65%, tj. 420 miliona se pojavljuje kao transferna sredstva, dobijena na raznim konkursima pokrajine.

-Dopunom budžeta na određene ciljeve možemo izdvojiti više novca. Da navedem neki primer: na putovanje đaka i studenata možemo izdvojiti 2,8 miliona dinara, za negovanje višejezičkog obrazovanja na teritoriji Subotice 2,7 miliona. Za registrovana gazdinstva kao podrška je izdvojeno još plus 8 miliona dinara prilikom dopune budžeta. Poljoprivredu dotiče i onaj naš konkurs, na kojem smo dobili od pokrajine 15 miliona dinara za uređivanje kolskih puteva. Na uređivanje palićkog velikog parka smo mogli utrošiti 55 miliona dinara. Na projekte naših kulturnih ustanova je takođe izdvojeno još 1,5 miliona dinara. Za osmu fazu izgradnje Narodnog Pozorišta je izdvojeno 330 miliona dinara. Za predškolsku ustanovu Naša Radost je usmereno 46 miliona dinara sa ciljem da se poboljša kvalitet usluga, dok je za finansiranje projekata osnovnih i srednjih škola izdvojeno 20 miliona dinara - rekla je Horvat. Zatim je objasnila da je zadatak samouprave da obezbedi sredstva pre probnog rada za Otpad Doo, i iz tih razloga su usmerili 37 miliona dinara za taj projekat. Saznali smo takođe da je zadatak samuoprave da obezbedi sredstva, a ostalo zavisi od izvođača radova. Zatim nam je Timea Horvat spomenula i Wellness centar koji se planira da se izgradi u Paliću, da ove godine grad može da učini početne korake. Od strane samouprave za ove ciljeve je usmereno dopunom budžeta 120 miliona dinara i približno toliko je obezbeđeno i iz budžeta pokrajine i republike. Tender za prvu fazu će se raspisati još ove godine, čija je vrednost 320 miliona dinara. Sledeće godine sa ova tri nivoa računamo na 600 miliona dinara. U Wellness centru se planira izgradnja avanturističkog parka, zatvorenih i otvorenih bazena, i relaksacionih sadržaja. Izgradiće se na površini od 4,4 hektara i kapacitet će biti 2500 korisnika. U Paliću smo poslednjih godina uspeli ostvariti značajna ulaganja, ka što je obnova šetačkih staza, Letnje pozorište, spotske terene. Timea Horvat je dodala i to da ako bude potrebno do kraja godine budžet će opet biti dopunjen.