2024. március 28., csütörtök

Do prvog decembra biće otvoren granični prelaz kod Bajmoka

Izgradnja graničnog prelaza između Mađarske i Srbije će koštati 2,1 miliona evra

Izgradnja graničnog prelaza između Bajmoka i Bačalmaša teče u odgovarajućem ritmu. Otvaranje se očekuje do kraja godine, i u velikoj meri će rasteretiti prelaze kod Kelebije i Horgoša, od kojih je udaljen desetine kilometara.

Vezano za ovu temu, obratili smo se pres službi Carinske uprave radi potpunih informacija. Dali su nam odgovore na pitanja u pismenoj formi.

Izgradnja graničnog prelaza između Mađarske i Srbije će koštati 2,1 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz fondacije Evropske Unije 1,8 miliona, a nešto više od 300 hiljada evra iz nacionalnog sufinansiranja. Finansiranje preduslova za izgradnju je  prihvatila Carinska uprava. Tender za izgradnju je dobila domaća firma Modulor, dok kontrolu kvaliteta vrši francuska firma Safege. Radovi teku predviđenim tempom i otvaranje se očekuje prvog decembra. Glavna zgrada za carinu i za carinike je već gotova. Za transportna preduzeća i poštu, kao i za kontrolu vozila, metalna konstrukcija i prateći objekti su takođe završeni. Sada su u toku radovi oko asfaltiranja i kao i unutrašnji radovi. Na graničnom prelazu će biti izgrađene dve ulazne i dve izlazne trake. Prelaz će raditi 24 sata. Na tom graničnom prelazu neće biti omogućen saobraćaj za teretna vozila, ali se očekuje veći broj automobila i autobusa zbog položaja granice, jer će se lakše stići do nekih evropskih gradova, kao što je na primer Beč. Za vreme godišnjih odmora će verovatno više njih koristiti ovaj putni pravac.

Novi prelaz se izgrađuje u skladu sa najvišim propisima, u velikoj meri će ubrzati carinske usluge, kao i rad carinika i ostalog osoblja.