2024. április 25., csütörtök

Egy korszak véget ért

Huszonhét év után új tulajdonos került a Mojo élére

Kellemetlen meglepetésben volt részük azoknak, akik néhány nappal ezelőtt a zentai Mojo Clubban szerettek volna felüdülni, vagy éppen a kedvenc szórakozóhelyükön italozás mellett megnézni a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A blueszene szentélyének is nevezett szórakozóhelyen folyamatban lévő tulajdonosváltás, illetve az átadással és az eladással kapcsolatos hivatalos papírok intézése miatt július 10-éig zárva lesz a blues-, a rock- és a jazz-zene egyik szerbiai és közép-európai fellegvára.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A tulajdonosváltással kapcsolatos pletykák már lassan egy hónapja szárnyra keltek, háttérbe szorítva a Sabotronic egykori kábeltelevíziós és internetszolgáltató eladásával kapcsolatos híreket is, amit Zentán úgyszintén jókora érdeklődés kísért.

A napokban viszont Lučić Viktor hivatalosan is bejelentette, hogy 27 év után eladta a környező országokban is ismert szórakozóhely teljes tulajdonjogát. A vendéglő új tulajdonosa Árokszállási Imre zentai vállalkozó lesz.

A Mojo Club 1991. március 8-án tárta ki kapuit, és az országot sújtó szankciók ellenére gyorsan

az egyik legnépszerűbb szórakozóhellyé vált. Az elmúlt több mint két és fél évtizedben Viktor a korszak legnépszerűbb szerbiai és magyarországi előadóit is elhozta Zentára, de számos nyugat-európai és amerikai blueszenész is fellépett a Kocsma színpadján, amellett, hogy lehetőséget adott a helybéli kezdő zenekaroknak, amelyek közül a későbbiekben többen Magyarországon is szép sikereket könyvelhettek el. Ugyanakkor színháznak, könyvbemutatónak, slam poetry estnek is teret adott. A vendéglőben neves közéleti személyiségek, irodalmárok és művészek, magyarországi hírességek is megfordultak.

A Mojo mégis sokkal több volt egyszerű szórakozóhelynél. A vérzivataros kilencvenes években, a társadalmunk gazdasági és morális összeomlásának idején mindazoknak a menedékeként szolgált, akik tovább láttak az orruknál, nem voltak hajlandók részt venni a tomboló nemzeti őrületben, közkedveltségét elsősorban mégis egyedi hangulatának, a most már csak egykori tulajdonos és a Mojóban dolgozó pincérek szívélyességének és rátermettségének köszönhette. A messze földön híres klubnak a mai napig megmaradt a multikulturális jellege. Ahogyan egy zentai származású, szabadidejében zenéléssel is foglalkozó szabadkai orvos a szórakozóhely 25. születésnapja kapcsán megjegyezte: a Mojo a legjobb kollektív pszichoterápiás klinika.

A városban és azon kívül, valamint a közösségi oldalakon is sokan aggódva figyelik a tulajdonosváltás körül kialakult fejleményeket. Nem titok: azt szeretnék, hogy az új tulajdonos ne változtasson különösebben a szórakozóhely eddigi jellegén, mindazon, amit a Mojo jelentett és máig is jelent sokaknak, s július 10-étől továbbra is egyfajta menedéke legyen az igényes zenét és kikapcsolódást kedvelő vendégeknek.