2024. április 25., csütörtök

Algásodás a karađorđevói hídnál

A víz nem tartalmaz a fürdőzőkre nézve káros anyagokat

A kánikulában több polgár is észlelte, hogy megváltozott a Topolyai-tó vizének színe a Karađorđevo irányába vezető út hídjánál, és hogy haltetemek úsznak a víz felszínén.

Dušan Pavlica, a Topolyai-tó karbantartásáért felelős közvállalat jogásza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dušan Pavlica, a Topolyai-tó karbantartásáért felelős közvállalat jogásza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ez visszhangot váltott ki a legnépszerűbb közösségi portálon. A probléma szóba került a topolyai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén is, aminek kapcsán megszólaltattuk a tó karbantartásáért felelős Topolyai Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat jogászát, Dušan Pavlicát. A jogász elmondta, hogy ezzel a gonddal már korábban is szembesültek, hiszen egyre melegebbek a nyaraink, a víz elpárolgása jelentős.

– Vállalatunk egyeztetett az Újvidéki Természettudományi Karral, ahol elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat. A minták ellenőrzése után kiderült, hogy a víz nem tartalmaz mérgező, káros anyagot – ellentétben azzal, ami a közvéleményben szárnyra kelt. Nem kedvez ugyan a halaknak, mivel kevés oxigént tartalmaz, viszont emberre nem ártalmas. Ha káros, vagy fertőző lenne a jelentés szerint a Topolyai-tó vizének összetétele, azt mi azonnal jeleztük volna a közvélemény felé. A szakértői jelentés szerint a folyamatot azzal lehet kordába tartani, hogy „meszetet” kell a vízbe dobni. Illetve a szakvélemény arra is kitért, hogy egy egyszerű, mechanikus megoldás is létezik, mégpedig, hogy többször át kell szelni a tó kritikus pontjait motorcsónakkal, aminek következtében felkavarodik a víz, és ezzel a mozgásnak köszönhetően levegőzik – nyilatkozta a vállalat jogásza, majd az iránt érdeklődtünk, hogy a milyen régóta szembesülnek ezzel a gonddal.

– A vízi növények és az algák eddig is jelen voltak a tóban, de most, a szakértők véleménye alapján, a klimatikus viszonyok miatt, elszaporodtak, és ez okozza a gondot. A közeli buránysori vízgyűjtőben is jelentkezik sajnos ez a probléma, csak ott fokozottabb mértékben, ami nagyobb halpusztulást eredményezett, mint ami a Topolyai-tavat érintette. Az elpusztult halakat az ide vonatkozó törvényes előírásokkal összhangban kezeltük, az illetékes felügyelőséget értesítve, az ilyenkor szokásos vizsgálati folyamatot lebonyolítva – tudtuk meg a Topolyai-tó karbantartásáért felelős Topolyai Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat jogászától, Dušan Pavlicától.