2024. április 25., csütörtök

Természetvédelem barokk vacsorával

Kalandtábort szerveznek általános iskolásoknak a Ludasi-tó melletti Róka-tanyán

Július 23-a és 29-e között természetvédelmi kalandtábort szerveznek általános iskolások számára a Ludasi-tó partján fekvő Róka-tanyán. Ezen az egy héten a gyermekeket színes programok egész sorával várják a szervezők, melyek során megismerkedhetnek a Ludasi-tó állat- és növényvilágával, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, kipróbálhatják a nemezelést, esténként pedig a csillagokat vizsgálhatják, tudtuk meg Béres Szinitától, a tábor vezetőjétől.

A természet mellett a tanyasi élettel is megismerkedhetnek majd a kis táborlakók (Fotó: Gergely Árpád)

A természet mellett a tanyasi élettel is megismerkedhetnek majd a kis táborlakók (Fotó: Gergely Árpád)

– Először szervezünk ilyen jellegű kalandtábort a Róka-tanyán. A tábor hat éjszakát és hét napot foglal magában. Maga a tábor a természetről fog szólni, és a Ludasi-tó állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg a táborlakók, emellett a tanyasi élet mindennapjaiba is betekintést kaphatnak. Hétfőn ismerkedős játékokat szervezünk. Kedden az állatvilággal fognak megismerkedni a táborlakók, és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Szerdán a növényvilágot ismertetjük meg velük, valamint népi gyermekjátékokat próbálhatnak ki. Csütörtökön ellátogatunk a Szabadkai Városi Múzeumba, ahol megtekintjük a természetvédelmi kiállítást. Ezen a napon lesz egy összetettebb feladat is, amikor a gyermekekkel egy színdarabot adunk elő. Itt az lesz a feladat, hogy barokk viseletbe öltözzenek. A vacsora is a barokk kort fogja idézni, tehát jó zsíros ételek lesznek és kézzel kell majd ezeket az ételeket elfogyasztani. Pénteken az újrahasznosításról beszélgetünk el a gyermekekkel. Szombaton ismétlés gyanánt kvízjátékra kerül sor, valamint lovaskocsival elmegyünk Noszára, ahol fagyizni fogunk. Este pedig táncház várja a táborozókat. A táborban minden este tábortüzet gyújtunk és mindennap lesz lehetőség fürdeni a tóban – részletezte a tábor gazdag programját Béres Szinita, és hozzátette, hogy nem sátortábort szerveznek, a gyermekek a Róka-tanyán kialakított szálláshelyeken térhetnek nyugovóra.

A gyermekek az élővilágról megszerzett tudásukat a természetben való barangolásokon kell, hogy alkalmazzák, ahol fel kell ismerniük a különböző állat- és növényfajokat. A barangolások során a gyermekeket csónakázni is elviszik a Ludasi-tóra.

– A mai világban nagyon nehéz felhívni a gyermekek figyelmét a természetre, arra, hogy a természet nagyon értékes az emberiség számára. A természetben eltöltött egy hét feltöltődés kell, hogy legyen a gyermekek számára, mert a mai fiatalok sose kelnek fel reggel a tücskök ciripelésére és madarak csicsergésére. Fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják azt, hogy ezt jelenti a természet – mondta Béres Szinita.

A tábor ideje alatt reggelit, ebédet, uzsonnát és vacsorát biztosítanak a táborlakok számára. A részvételi díj egy főre 7500 dinár. További információkért érdeklődni és jelentkezni a táborba Béres Szinita 069/10-76-050-es és Hulló Zsófia 069/11-41-993-as mobilszámán lehet. A jelentkezési határidő: július 16.