2024. április 24., szerda

Édes, hűsítő és nagyon finom

A forró nyári melegben legjobb hűsítő a fagylalt. Fotós kollégámmal nem akartunk semmit a véletlenre bízni fagyi-ügyben. Körbejártuk a város valamennyi fagyizóját, megnéztük és kipróbáltuk a klasszikus csoki és vanília ízek mellett a mákos, a toffifees, a zöld almás meg kivi ízűeket, és természetesen az eper-vanília ízesítésű csavarós fagyi sem maradt ki ízkóstolónkból.

A csavarós lágy fagyi receptje 1923 óta nem változott (Fotó: Gergely Árpád)

A csavarós lágy fagyi receptje 1923 óta nem változott (Fotó: Gergely Árpád)

A fagylaltot leggyakrabban gombóconként árusítják, egy gombóc ára 40 és 70 dinár között mozog, a gombóc súlya pedig 50–70 grammos. A városban egyetlen fagyizóban láttuk, hogy grammra mérik a fagyit, amelynek grammonkénti ára egy dinár, itt egy gombóc ára grammtól függően 50 és 70 dinár. Mint megtudtuk, ebben a kerthelyiséggel is rendelkező fagyizóban naponta átlagosan tíz kilogramm jégkrém fogy el. Kínálatukban 26 íz szerepel, az elárusítók elmondása szerint a csokis és a vaníliás, valamint a joghurtos-erdei gyümölcsös a legkedveltebb, ebből az ízesítésből fogy a legtöbb.

Az édes tölcsérért mindenütt felárat számítanak, ára húsz és harminc dinár között mozog. A fagyiárusok elmondták, hogy a vendégek elvitelre tölcsérben általában két-három gombóc fagylaltot vásárolnak, ugyanakkor ha leülnek a kerthelyiségben, akkor ennek gyakran a dupláját is elfogyasztják. A Korzón az egyik fagyizó már gondolt a marketingre is, reklámtábla hirdeti: egy gombóc 40, három gombóc 100, öt gombóc pedig 150 dinárba kerül.

A gyermekek kedvenc édessége a fagyi (Fotó: Gergely Árpád)

A gyermekek kedvenc édessége a fagyi (Fotó: Gergely Árpád)

Terepszemlénk során gluténmentes fagyizóra is rábukkantunk, itt 70 dinárt kell fizetni a fagyi gombócáért. Tizenkilenc íz közül válogathatnak mindazok, akik gluténmentes jégkrémet szeretnének vásárolni. Mint megtudtuk, egy átlagos napon 500 gombóc fagyit adnak el, hétvégén és nagyobb forróságokban akár 700 gluténmentes gombócot is kimérnek.

Grammra mérik a fagyit (Fotó: Gergely Árpád)

Grammra mérik a fagyit (Fotó: Gergely Árpád)

A város legrégebbi fagyizója 1923 óta létezik. Ennek a fagyizónak a tulajdonosa elmondta, hogy a kezdetektől nem változott a fagylaltreceptjük, még ma is az első recept alapján készítik a hűsítő édességet. Ebben a fagyizóban a csoki és az eperfagyi a legkelendőbb, de igen közkedvelt a tavalyi ljubljanai cukrászfesztiválon bemutatott krémes ízű jégkrém, és nagyon közkedvelt a csavarós lágy fagyi is, amelynek ára nagyságtól függően 50 és 150 dinár között mozog. Ebben a cukrászdában a fagyi gombóconkénti ára 50 dinár.

Fagyi-táblák várják a fagyi-kedvelőket (Fotó: Gergely Árpád)

Fagyi-táblák várják a fagyi-kedvelőket (Fotó: Gergely Árpád)

A város legattraktívabb utcájában a közelmúltban megnyílt fagyizóban tizenkét ízesítésű kézműves hűsítő finomság kapható. A klasszikus vaníliás, csokis, mogyorós fagyik mellett jaffa, mézes-szív, almás pite, fahéjas, meggyes ízesítésű fagyikülönlegesség is szerepel a kínálatukban. A tulajdonosnő elmondta, hogy a jégkrémeket természetes alapanyagokból készítik, a gyümölcsfagyik több mint nyolcvan százaléka gyümölcs. Egy gombóc ára 60 dinár, az egyszerű tölcsér és a műanyag fagyisdobozok ingyenesek, az édes tölcsérért pedig 20 dinár felárat számolnak. Rendezvényekre előrerendelés esetén készítenek nagyobb mennyiségű fagylaltot is.