2024. március 28., csütörtök

Lovagolni jó

Lovastábor zajlik Kishegyesen, a Cékus-istállóban

Hétfőn kezdődött és szombaton fejeződik be a kishegyesi Cékus-istálló lovastábora. A rendezvényre Vajdaság több helységéből is érkeztek olyan gyermekek, aki szeretnének megtanulni lovagolni. A tábor vezetője, Cékus Lenke, arról számolt be lapunknak, hogy második alkalommal szervezték meg a nyári szabadidős foglalkozást.

A tábor résztvevői (Lakatos János felvétele)

A tábor résztvevői (Lakatos János felvétele)

– Ez egy kezdő lovastábor, amin a 7 és 11 év közötti korosztályból vesznek részt. Összesen 18 gyermeket látunk vendégül a táborunkban, ők Kishegyesről, Bácsfeketehegyről, Topolyáról, Szabadkáról és Zentáról érkeztek. Szállást mi biztosítunk számukra, és egész napos programokat szerveztünk nekik. Négy óra intenzív lovasfoglalkozás várja a résztvevőket, kettő délelőtt és kettő délután. Napközben még kézműves foglalkozásokat és képességfejlesztő játékokat is tartunk számukra. Este filmvetítéssel vagy meseolvasással zárjuk a napot. Meglepetésekkel is kedveskedtünk a táborozóinknak: volt például csikósbemutató, amit egy adai és egy topolyai csikós tartott. Kirándulni is megyünk, és eközben megismerkedünk a fogatos lovassportokkal is. Meglátogattuk a kishegyesi Szőke családot, akik ügető fogathajtással foglalkoznak. Továbbá tartottunk egy traktoros kirándulást a Welker-tanyára, és tartunk tereplovaglást is – számolt be a táborvezető.

A tábor célja, hogy a gyerekek elsajátítsák a lovaglás alapjait, az irányítást, hogyan kell leápolni egy lovat, hogyan kell felszerelni, mire kell odafigyelni egy lónál, stb. Emellett két jár-módot is elsajátítanak, a kisebbek lépésben lovagolnak, a nagyobbak pedig megtanulják az ügetést is, mondta Cékus.

Alig ér véget az első tábor, máris kezdődik a 12 évnél idősebb generációnak szánt lovastábor, tudtuk meg a táborvezetőtől.

– Július 9-én, hétfőn startolunk. Igazából ez is kezdő lovasoknak szól, az a különbség, hogy az idősebb korosztályt látjuk vendégül. Ebben a táborban is a lovaglás alapjaira fektetik a hangsúlyt. Három csoportban: a kezdők, a haladók, és az úgymond profik is megtalálhatják a helyüket. Emellett az elsajátítandó anyag is komolyabb lesz – számolt be Cékus. Ez utóbbi táborba még van néhány hely, ezzel kapcsolatban bővebb információ, illetve jelentkezés a 063/761-41-39-es telefonszámon lehet.