2024. április 25., csütörtök

Ötszáznégyből tíz

A következő három évben 400 millió euró vissza nem térítendő támogatást adnak a termelőknek

Az Európai Unió előcsatlakozási, mezőgazdasági és vidékfejlesztési programja, az IPARD alapok vissza nem térítendő támogatásaiban tíz mezőgazdasági termelő biztosan részesül, már meg is kötötték ugyanis a szerződést mezőgazdasági gépek vásárlására. Miután Szerbia számára ebből az alapból az elkövetkező három évben összesen 400 milliós vissza nem térítendő összeg áll rendelkezésre, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, bár már nyolc éve beszélünk az IPARD-ról, végre konkrét összegek kerülnek a szerbiai mezőgazdászokhoz.

A mezőgazdasági miniszter rámutatott, az EU egyik legvonzóbb oldala a közös pénzügyi politika, illetve a mezőgazdasági termelők munkájának támogatása. Az IPARD-programra összesen 504 pályázat érkezett, ebből tíz szerződést már kézbesítettek, és az elkövetkező két hónapban minden pályázatot feldolgoznak majd. Reményei szerint a következő három évben sikerül elkölteni a rendelkezésre álló összeget.

– Három pályázatunk volt az elmúlt néhány hónapban, és még négy lesz az év végéig, új traktorok, mezőgépek vásárlására, feldolgozó kapacitások bővítésére, illetve az ehhez szükséges felszerelésre. Ha sikerül 400 millió eurót beruháznunk a mezőgazdaságba, reményeim szerint jelentősen jobb helyzetbe kerül – mondta Nedimović.

Kitért a minisztériumi versenypályázatokra is. Kiemelte, hogy a jelenleg érvényben lévő pályázat a fiatal mezőgazdasági termelők munkáját könnyíti majd meg. Tavaly 740 jelentkező közül 667 projektumot hagytunk jóvá. Az idén a tavalyinál nagyobb összeget különítettek el erre a célra.

Jelentős összegeket szeretnének fordítani a gyümölcs- és a zöldségtermesztésre, valamint az állattenyésztésre is.

Nedimović kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban súlyos gondokat okoztak a termelők számára a szélsőséges időjárási viszonyok, ezért a kormány úgy döntött, segélyt adnak majd a károsultaknak. Mindenekelőtt a megrongálódott házak, melléképületek felújítására 120–600 ezer dináros támogatást adnának, a kár nagyságától függően.

Kiemelte azt is, hogy a termelőknek csak kis hányada köt biztosítást a földekre és az elültetett növényi kultúrák védelmére, éppen ezért az állam újabb lépésekben gondolkodik. Eddig a biztosítási prémium 40 százalékát az állami költségvetésből különítették el, az elkövetkező időszakban pedig azokon a területeken, ahol a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettel közösen megállapítják, hogy az időjárási viszonyok az elmúlt években folyamatosan jelentős károkat okoznak, a biztosítási prémium 70 százalékát vállalja majd magára az állam.