2024. április 25., csütörtök

Nagybani piac helyett vásárcsarnok

A jelenleg működő Nagybani piac helyett a város egy vásárcsarnok megépítését tervezi, amelynek munkálatai jövőre megkezdődnek

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntöttek annak a területrendezési tervnek a módosításáról, amelynek alapján a városban 10 városi piac és több peremvárosi piac működhet, és amelyik a Nagybani piac helyett egy vásárcsarnok építését is előlátja.

A Nagybani piacra sokan járnak, mert itt lehet a legolcsóbban megúszni a bevásárlást. Az önkormányzat vásárcsarnokot szeretne építeni helyette, másik helyszínen (Dávid Csilla felvétele)

A Nagybani piacra sokan járnak, mert itt lehet a legolcsóbban megúszni a bevásárlást. Az önkormányzat vásárcsarnokot szeretne építeni helyette, másik helyszínen (Dávid Csilla felvétele)

Dušan Bajić, a Tržnica közvállalat igazgatója a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy egyelőre több városi terület is „játékban” van a vásárcsarnok megépítésének tekintetében. 7–10 hektáros földterületekről van szó, a kiszemelt parcellának megfelelő úthálózattal kell rendelkeznie, ami főként a teherautók közlekedése miatt fontos. Ezenkívül, a lakóépületek közelében kell létrehozni, mivel a Nagybani piacon a fő vásárlók a kisebb boltok voltak.

A Tržnica közvállalat igazgatója kifejtette, hogy a vásárcsarnok megépítésének költségei a tervek szerint 800 millió és 1,2 milliárd dinár között alakulhat, ami kb. 10 millió eurót jelent. A vásárcsarnok megépítéséről szóló részletes döntést az illetékes városi hivatal hozza majd meg. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Tržnica keretében fog működni, vagy annak leányvállalata lesz, illetve az is elképzelhető, hogy önálló vállalatként üzemel.

Bajić hangsúlyozta, abban az esetben, ha az önkormányzat úgy határozna, hogy a Tržnica keretében működne a vásárcsarnok, a közvállalat, miután kijelölik az építkezés helyszínét, azonnal elkezdhetné saját erőből a terület közművesítését, részt venne az építkezési munkálatokban és a kijelölt terület elkerítésében is.

– A hűtőházat az Újvidéki Vásár Master Központjának mintájára szeretnék megépíteni, magyarán: A költségek felét az új partnerek, a másik felét pedig a Tržnica állná, így nem kerülne olyan sokba. A jelenlegi számításaink szerint a közvállalat a munkálatok és a vásárcsarnok közművesítésének negyedét finanszírozná, a költségek további egynegyedét 7-8 évre felvett hitelből (2-3 év türelmi idő) fizetnék, a hiányzó 50 százalékot pedig az újvidéki önkormányzat támogatásával oldanák meg. Ezek csak kezdetleges számítgatások, de miután a projektum teljes egészében elkészül, pontosan tudjuk majd, hogy ki mekkora részt finanszíroz – magyarázta Bajić. Hozzátette: Először a teherautós árusítók részlegét építenék meg, a második és a harmadik fázisban pedig hűtőházakat és az irodahelyiségeket hoznának létre. Egyelőre nincsenek pontos felmérések arról, hogy összesen mennyibe kerülne egy vásárcsarnok megépítése és a Nagybani piac átköltöztetése, de a Tržnica igazgatója szerint ha lépésenként haladnának, akkor 3-5 év alatt áthelyezhetnék a népszerű Nagybani (szerbül: Kvantaš) piacot.