2024. március 19., kedd

Nyár a zentagunarasi Tájházban

Népszerűek a vakációra tervezett nyári programok a zentagunarasi ifjúsági táborban

A héten nyitotta meg kapuit a zentagunarasi ifjúsági tábor, amit második alkalommal szervezett meg a Zentagunarasi Ifjúsági Klub. Tavaly egyhetes volt a program, ám az idén az igényekre reagálva egész nyáron át tart majd. Kádár Krisztina, a tábor egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy kedden és csütörtökön lesznek foglalkozások, egészen augusztus 16-áig.

Ismerkedő foglalkozások az első napon (Lakatos János felvétele)

Ismerkedő foglalkozások az első napon (Lakatos János felvétele)

– A múlt évben is nagyon sok gyerek vett részt a táborban, ezért egy kicsit túlzsúfoltra sikerült. Ezért gondoltuk azt, hogy ha elnyújtjuk az egész nyárra, akkor több foglalkozást szervezhetünk, és több gyermek vehet rajta részt. Az idén is nagy volt az érdeklődés, a nyitónapon többen jelentek meg, mint amennyire számítottunk. Reméljük, hogy a gyerekek lendülete a nyár végéig kitart – mondta a szervező, majd arról is szólt, hogy több változatos foglalkozást készítettek elő a gyerekeknek: megismerhetik például a dekupázs technikát, a palacsintasütés rejtelmeit, a táncot, a gyöngyfűzést, a szövést, az activityt, a virágkészítést, az elsősegélyt, az egészséges életmóddal kapcsolatos elveket, kókuszgombócot készíthetnek, emellett szerveznek foglalkozást például a matek rejtelmeiről is. Külön érdekességként egy kerékpártúrát terveznek a Csíkérre, valamint az utolsó napon egy közös nagy főzés várja a résztvevőket. Kádár azt is elmondta, hogy az ovis és általános iskolás gyerekekre számítanak, és a foglalkozások teljesen ingyenesek. A tábor helyszíne a zentagunarasi Tájház, és bármikor szabadon lehet csatlakozni.

A tábor szervezésében nagy segítséget nyújt a zentagunarasi helyi közösség, emellett mások is aktívan részt vesznek a munkában, számolt be lapunknak Nagy Norbert, a Zentagunarasi Ifjúsági Klub elnöke.

– Az idei évben igyekeztünk a civil szervezeteket még jobban bevonni a munkába és a szervezésbe. Már tavaly is tartottak néhány foglalkozást, de az idén egy-egy napért egy konkrét civil szervezet a felelős. Sikerült szinte a faluban tevékenykedő összes szervezetet bevonnunk, ilyen módon 15–20 ember aktívan részt vesz a munkában. Ami az anyagiakat illeti, igyekeztünk pályázati forrásból biztosítani a szükséges pénzt, de a helyi közösség ebben is segít bennünket. Fontos megemlíteni, hogy a civil szervezetek képviselői önkéntesként vesznek részt a munkában, így tudtuk megoldani, hogy a tábor ingyenes legyen a gyerekek számára – mondta el az elnök.

A Zentagunarasi Ifjúsági Klub irányítását 2 éve vette át a jelenlegi csapat. Célkitűzésük, hogy felpezsdítsék az ifjúsági életet, mert minimális lehetőség kínálkozik erre a faluban, fogalmazott Nagy. Az egyik fő tevékenységük a tábor szervezése, emellett ők bonyolítják le az Új Kenyeres Játék Határok Nélkül elnevezésű vetélkedőt is. Ezt minden évben az új kenyér ünnepén tartják, és nagyon népszerű a fiatalok körében. E két nagyobb horderejű esemény mellett számos kisebb programot is szerveznek, tudtuk meg az elnöktől.