2024. április 20., szombat

Szinergiával és közös energiával

Száznegyven ezer euró a Gerontológiai Klub felújítására

Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter csütörtökön megtekintette a szabadkai Gerontológiai Központ Gombkötő utcában lévő Központ I Gerontológiai Klubjának felújítási munkálatait, amely az IPA Horvátország–Szerbia 2014–2020 határon túli együttműködés keretében valósul meg. A felújított épületben kap helyet az ápolók képzésére szakosodott Regionális Akadémia székhelye is.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója, a miniszter asszony látogatása alkalmával megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Gerontológiai Klub felújítása a regionális gerontológiai hálózat keretében az apatini, eszéki és đakovói Gerontológiai Központokkal közösen megvalósuló IPA-projektum része. Az említett épületfelújítás értéke 140 ezer euró.

– Az ápolók képzésének Regionális Akadémiája egy Tudományos Oktatási Bázis, megalapításának célja szakápolók képzése egy egységes képzési profil keretében, ugyanis jelenleg a formális képzés keretében nem létezik szakápoló-képző intézmény. A Központ I Gerontológiai Klubban mintegy ötszáz négyzetméteren lesz az akadémia székhelye, a gyakorlati oktatást pedig a Gerontológiai Központ más objektumaiban szervezzük meg. Az Akadémia mellett az épület a továbbiakban is megtartja Gerontológiai Klub funkcióját is. Az épületen jelenleg a tető, valamint a belső vezetékek felújítása van folyamatban, ezután pedig a homlokzat felújítására kerül sor. Az Akadémián ápolói képesítést szerzett személyeknek tudunk munkát biztosítani intézményünkben, ugyanakkor ilyen képesítésű szakemberekre szükség van a Kolevka Gyermekotthonban, valamint a bácskossuthfalvi idősek otthonában is. A képzést folyamatosan szerveznénk meg, nemcsak egy alkalommal a projekt keretében – mondta az intézmény igazgatója.

Jadranka Joksimović hangsúlyozta, hogy Szabadka, jelen esetben a Gerontológiai Központ, sikeresen pályázott az Európai Unió előcsatlakozási alapjainak a pénzeszközeire.

– Az európai integrációs minisztérium támogatja a jó ötleteket és projektumokat, amelyekkel pályázni lehet az európai uniós pénzeszközökre. Amint azt dr. Nenad Ivanišević mondta, szeptember elsejéig befejeződik a rekonstrukció, ez egy új dimenziót nyit meg a legidősebb polgárok életében. Az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat alatt érdemes kihasználni az előcsatlakozási alapok által biztosított pénzeszközöket. Csakis szinergiával és közös energiával tudunk eredményesek lenni – mondta Jadranka Joksimović.