2024. április 19., péntek

Szlovák és magyar nap Nagybecskereken

Látványosnak ígérkező eseményeket harangoztak be tegnap a nagybecskereki városházán: augusztus 28-án Szlovákia, 29-én pedig Magyarország mutatkozik be a város főterén. A rendezvényeket a Sörnapok keretében tartják meg.

A változatos művelődési és vendéglátó-ipari program mellett lehetőség nyílik a gazdasági együttműködés lehetőségeinek további gazdagítására is.
Tavaly először volt Magyar Nap Nagybecskerek főterén. Az idén még gazdagabb művelődési és idegenforgalmi rendezvényt ígérnek a szervezők. A magyar mellett szlovák nap is lesz.
– Százötven éves népviseleteket mutatunk majd be, és Nagybecskereken kerül először bemutatásra a Szlovák szépség című könyv. Exkluzív ruhabemutató is lesz, amelyen 15 modell régi szlovák népviseleteket mutat be – mondta Pavel Surovi, a Kiszácsi Kultúrközpont igazgatója.
Nagybecskerek többnemzetiségű város, ahol fontosnak tartják az egymás közti együttműködést, a kapcsolattartásnak pedig remélhetőleg gazdasági hozadéka is lesz.
– A magyarországi, szlovákiai, de a romániai városokkal való együttműködés is jó, s az ilyen rendezvények pedig elősegítik az együttműködés szélesítését – nyilatkozta Duško Radišić alpolgármester.
A rendezvényeket a Sörnapok keretében tartják, amelyre félmillió vendéget várnak. Ezért, ahogy Zoran Ljubotina, a Nagybecskereki Kultúrközpont igazgatója mondta, minden évben gondolni kell a rendezvény műsorkínálatának gazdagítására is. Az egyik ilyen a Hagyományok és a kultúra fesztiválja elnevezésű rendezvény.
A rendezvény szervezésében részt vállalt az Európai Területi Társulás is, amelynek elsődleges feladata a régiók gazdaságának fejlesztése.
– Debrecen város fog megjelenni az idén. Úgy érzem, hogy ez gazdasági szempontból, mind Nagybecskerek, mind Vajdaság számára fontos tényező lehet. Mórahalom az egyik stratégiai partnere Nagybecskereknek: az ő részükről a 2017. év ugróköteles világbajnokai fognak fellépni – mondta Kószó Miklós, a Banat-Triplex Confinium, Európai Területi Társulás vezetője.
A Magyar Napnak a fellépői között lesznek a temesvári néptáncosok is. Természetesen a rendezvényre várják a környező falvakban élő szlovák és magyar polgárokat is. Az Écska halgazdaság erre az alkalomra háromszáz kilogramm halból kétezer adag halászlevet oszt majd ki a látogatóknak. Kiemelkedő esemény lesz az idén is a Farkas Gyula Halászléfőző Emlékverseny.