2024. április 20., szombat

Orbán: Nem akarunk visszafogadni senkit

A magyar kormányfő találkozott Horst Seehoferrel – Budapest addig nem köt kétoldalú megállapodást Ausztriával, amíg Bécs és Berlin meg nem egyeznek egymással

Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de bármikor készen áll segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Berlinben, a Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

Horst Seehofer fogadja Orbán Viktort (fotó: MTI)

Horst Seehofer fogadja Orbán Viktort (fotó: MTI)

A találkozón, amelyről a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatta az MTI-t, a két politikus egyetértett abban, hogy soha ilyen jók nem voltak a magyar–bajor kapcsolatok. Magyarország és Bajorország széles körű gazdasági együttműködését sikerült a védelemipar területére is kiterjeszteni.

Tárgyalásukon arra jutottak, hogy a kereszténydemokrácia óriási lehetőség előtt áll, mert az európai polgárok számára egyre világosabb, hogy csak a kereszténydemokraták képesek megvédeni a munkahelyeket, a határokat és Európa kulturális identitását.

Találkozójukon szó esett a migráció kérdéséről is. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont kezdetektől fogva egyenes és őszinte, akkor is, ha kényelmetlen. „2015 óta ugyanazt képviseljük: a balkáni útvonal Görögországon keresztül vezet, így egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére.”

A magyar miniszterelnök világossá tette: „nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni senkit, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba”.

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás – ebben egyezett meg Orbán Viktor Sebastian Kurz osztrák kancellárral telefonos tárgyalásuk során Berlinbe való utazása előtt, még kedd este.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közlése szerint Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is találkozójukon.

Orbán Viktor kifejtette az osztrák kancellárnak ugyanazt, amit tegnap Horst Seehofernek is. Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben, nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók – mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor ma fog tárgyalni Angela Merkel német kancellárral. A miniszterelnök a Horst Seehoferrel való tegnapi megbeszélés után találkozott Wolfgang Schäubleval, a Bundestag elnökével is.