2024. április 20., szombat

A jövő év végére elkészül(het) az Y elágazás

Az idei beruházás értéke 780 millió dinár

Ma ünnepelte Szabadkán fennállásának egyéves évfordulóját a Brnabić-kormány. Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára ez alkalomból ellátogatott az Y elágazáshoz. Itt Predrag Radivojevićtyel, a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatójával rövid sajtótájékoztatót tartottak. 

A békovai és a topolyai út közötti szakasz befejezésének határideje ez év november 29-e, de ha így haladnak a munkálatok, akár egy hónappal a határidő előtt is elkészülhetne (Gergely Árpád felvétele)

A békovai és a topolyai út közötti szakasz befejezésének határideje ez év november 29-e, de ha így haladnak a munkálatok, akár egy hónappal a határidő előtt is elkészülhetne (Gergely Árpád felvétele)

– Az Y elágazás építése még 1990-ben megkezdődött, azóta többször folytatódott, de senki sem fejezte be. Minisztériumunk 2015-ben biztosított eszközöket a munkálatok befejezésére, elkészítettük a hiányzó tervdokumentációt, valamint az autópályát a békovai kereszteződéssel összekötő útszakaszt, és a múlt év márciusában át is adtunk rendeltetésének. Augusztusban pedig átadtuk az öt kilométer hosszú, a zombori és a topolyai út közötti szakaszt. Jelenleg a békovai és a topolyai út közötti szakasz készül. Ezen a szakaszon épül két komoly híd is, az egyik a csantavéri úti felüljáró, a másik a Belgrád–Budapest gyorsvasút feletti vasúti felüljáró lesz. Az idei beruházás értéke 780 millió dinár, a kivitelező a Voj-put, a műszaki ellenőrzést a Koridori Srbije végzi, ez a vállalat egyben a beruházó is.

– A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, a szerződésbe foglalt határidő ez év november 29-e, de a jelenlegi helyzet alapján gondolom, hogy egy hónappal a határidő előtt befejeződnek a munkálatok. A jövő évre a költségvetésben 1,4 milliárd dinárt biztosítunk a hiányzó útszakasznak, a zombori út és a határ közötti szakasznak a kiépítésére. Reményeim szerint a jövő év végére harminc év után végre elkészül az Y elágazás – mondta Kern Imre.

Predrag Radivojević elégedettségének adott hangot, hogy a kormány Szabadkát választotta színhelyéül fennállása első évfordulójának megünneplésére.

–  Ma a hármas szekcióban tettünk látogatást, amelynek teljes hossza 4,8 kilométer. Ez a szakasz összeköti a déli leágazást a topolyai úttal. Az említett szakasz kiépítésével az Y ágnak több mint a fele elkészül. Ez a rész a legjelentősebb Szabadkának, ennek köszönhetően a teherkocsik nem a városközponton keresztül közlekednek majd, hanem az E75-ös útról egyenesen a vámszabad övezetbe tudnak eljutni – mondta el Radivojević.