2024. április 25., csütörtök

Háromszoros túljelentkezés az óvodákban

Ősztől jelentősen többet fizetnek majd a szülők az óvodai szolgáltatásokért Újvidéken

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény óvodáiba az idén 1042 gyermeket vettek fel, de még így is sokan, 3328-an a várakozólistán maradtak.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Az újvidéki óvodákba háromszoros volt a túljelentkezés. Az elutasított gyermekek listáján összesen 1872-en vannak, a nem megpályázható óvodákba, csoportokba pedig 1435-en adták át kérelmüket. Az elutasítottak listáját 21 csecsemő zárja, akiket azért nem vettek fel, mert február 28-a után születtek, így nem teljesítették azt a követelményt, amely szerint legalább hathónaposnak kell lennie egy kisbabának ahhoz, hogy felvehessék a gyermekintézménybe.

Ružica Svorcan, a Radosno detinjstvo koordinátora a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy a gyermekintézmény az idén olyan követeléssel fordult az újvidéki önkormányzathoz, hogy engedélyezzék az óvodába járó gyermekek számának 20 százalékos emelését.

– Reméljük, sikerül kiharcolnunk azt, hogy megemeljék az ovisok létszámát. Természetesen, nem emelhetjük meg minden óvodában a gyermekek számát, hiszen egyes helyeken ezt a növelést nem lehet megoldani, mert nincsenek meg rá a feltételek, de biztos, hogy vannak olyan objektumok, amelyekben ez kivitelezhető – magyarázta Svorcan.

Az újvidéki óvodákba egész éven át be lehet iratkozni. A pályázaton pozitív elbírálást nyert szülők, illetve azok, akiknek sikerült beíratni gyermekeiket az óvodába, július 17-éig kötelesek megjelenni a Radosno detinjstvo központi irodaházában, a Pavle Simić 9. alatt azért, hogy aláírják a gyerekek felvételére vonatkozó szerződéseket. A szerződés megkötéséhez az a feltétel, hogy a szülő, illetve a gyám felmutassa az egészségház bizonylatát arról, hogy a gyermek rendszeresen felvette a védőoltásokat.

Emlékeztetőül: Július elsejétől életbe lépett a Radosno detinjstvo óvodai szolgáltatásainak drágulásáról szóló döntés. Ezek szerint, hathónapos kortól kezdve egészen addig, amíg a gyermek nem kerül bele az iskoláskor előtti csoportba, a gyermekek szülei havonta 4500 dinárt fizetnek majd, a félnapos ellátás pedig 1636 dinárt tesz ki havonta. Az iskoláskor előtti csoportba járó gyermekek után a szülők havi 4060 dinárt fizetnek majd.