2024. április 16., kedd

Új kutat fúrtak Bácskossuthfalván

Másodpercenként 13 liter, jó minőségű víz a harmadik vízrétegből

Topolya község egész területén folyamatosan zajlik a vízvezeték-hálózat kiépítése és a már elöregedett rendszerek felújítása.

Kislinder Gábor községi elnök megtekinti a munkálatokat Fazekas Róbert tanácselnök-helyettessel és Tomik Nimród községi tanácstaggal (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor községi elnök megtekinti a munkálatokat Fazekas Róbert tanácselnök-helyettessel és Tomik Nimród községi tanácstaggal (Tóth Péter felvétele)

Bácskossuthfalván most kifúrtak egy új kutat, ami a meglévő néggyel együtt az elkövetkező 10–15 évben biztosan garantálni tudja a település zökkenőmentes vízellátását. A további tervek is készülnek: a jövőben, fázisokban, mintegy 40 kilométernyi vízvezeték cseréjét, felújítását tervezik.

A versenypályázaton nyertes kivitelező a szerződésbe foglalt határidőben, egy hét alatt kifúrta a kutat Bácskossuthfalván, ezzel megteremtődtek a feltételek arra, hogy a falu vízellátását az elkövetkező két évtizedben szavatolni tudják. A falu egységes vízhálózatának a már meglévő négy kút mellett ezzel az ötödikkel ugyanis megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű vizet tudnak majd biztosítani a lakosság ellátására, még szélsőséges szárazság esetén is, amilyenre tavaly volt példa. Az első elemzések azt mutatják, hogy a nagy kapacitású új furatból kiváló minőségű ivóvíz nyerhető. A kötelező és igen fontos analízisek azonban még folyamatban vannak.

A kútfúrás helyszínén járt Kislinder Gábor községi elnök, aki elmondta, hogy a város, és vele együtt a község településeinek vízellátását kiemelt területként kezelik. A beruházást a költségvetésben előre megtervezték. A helyi közösségek költségvetése a községi büdzsé részét képezi. Bácskossuthfalva mellett Bajsa, Gunaras, Zentagunaras, Karađorđevo, valamint a község más településeinek vízellátását is fejlesztik, korszerűsítik. A község helyi közösségei a költségvetésből megkapják az őket illető részt, és a terveket aztán helyben rakják össze, így lényegében az önkormányzat és a helyi közösségek közös projektjei jönnek létre. Topolyán a költségvetésben az ésszerűségre törekednek, de figyelembe veszik a prioritásokat is, a város esetében a szennyvíztisztító kiépítését és a határba, a szántóföldekre vezető utak rendezését is fontosnak értékelte a községi elnök. Azt is elmondta, hogy Topolyán is tervezik egy nagy kapacitású kút fúrását az ipari park területén. Erre a beruházásra az év végéig, vagy a jövő év elején kerülhet majd sor.

Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy a beruházás értéke közel 8,5 millió dinár, ami magában foglalja a kút kifúrását és felszerelését, valamint a szakmai felügyelet költségeit is. A modern technológiával elkészített furatból másodpercenként 13 liter víz nyerhető, az úgynevezett harmadik vízrétegből, 96 méteres mélységből. Seffer azt is elmondta, hogy terveik között szerepel a falu elöregedett vízvezeték-hálózatának a felújítása is, melynek keretében mintegy 40 kilométernyi csővezeték cseréjére kerülhet majd sor. A falu első, 1963-ban kiépült vízvezeték-körgyűrűjének felújítását még tavaly elvégezték. Az új kút azért fontos a település lakónak, mert bár most van elég vizük, az elkövetkező 10, 20 vagy esetleg hosszabb periódusra is készülni kell, amikor esetleg még extrémebb időjárási viszonyok lehetnek. Ez egy hosszú távú befektetés, ezért indokolt volt most megtenni – fogalmazott a tanácselnök.