2024. március 28., csütörtök

Tetőcsere japán támogatással

A Szabadkai Egészségház Anya- és Gyermek-egészségvédelmi Szakszolgálatának Đure Đaković utcai 2027 négyzetméter összterületű épületét 1960-ban építették. A tetőt akkor olyan alapanyaggal fedték le, amelyről azóta kiderült, hogy az egészségre ártalmas, és az azóta eltelt időszakban be is tiltották. A tető cseréjét emellett az is indokolttá tette, hogy a tetőszerkezet egyre rosszabb állapotba került. Japán belgrádi nagykövetségén keresztül 1999 óta a POPOS elnevezésű kezdeményezéssel az eddigiek során 13,3 millió euróval támogatott több olyan projektumot, amely Szerbia lakosai életkörülményeinek javítását célozta meg. Ez körülbelül 220 projektumot ölel fel. Ugyanakkor a Japánból érkező egyéb donációk 507 millió eurót tesznek ki.

Bogdan Laban, Atsuko Shiotani, dr. Vickó Ferenc és dr. Ivanka Beoković (Fotó: Gergely Árpád)

Bogdan Laban, Atsuko Shiotani, dr. Vickó Ferenc és dr. Ivanka Beoković (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Egészségház említett épülete tetőszerkezetének cseréjére a japán nagykövetség jóvoltából 38 435 euróhoz jutott az intézmény. A felek a szerződést körülbelül egy évvel ezelőtt írták alá, és szerdán sor került az új tető hivatalos átadására is. Az eseményen jelen volt Atsuko Shiotani, Japán szerbiai nagykövetségének első titkára, Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere, dr. Vickó Ferenc, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, valamint dr. Ivanka Beoković, az egészségház igazgatója.

Bogdan Laban felszólalásában elmondta, hogy jelen donációval az egészségügyi ellátás magasabb szintre emelkedik. Ez a javulás nemcsak a pácienseket érinti, hanem a személyzet munkakörülményei is javulnak. A polgármester emellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben több hasonló projektumra is sor kerül. Shiotani a médiának kifejtette, az egészségházak jelentik az egészségvédelem első szintjét, éppen ezért Japán a jövőben is nagy figyelmet szentel ezen intézmények helyzetének javítására, és elmondta, reményei szerint az ilyen és ehhez hasonló projektumok tovább erősítik Szerbia és Japán barátságát. Vickó Ferenc hangsúlyozta, az egészségügyi intézmények folyamatos fejlesztésével nemcsak a polgárok számára elengedhetetlen egészségügyi ellátás biztosítható, hanem a szükséges munkaerő megtartásában is nagy szerepet játszik. Ivanka Beoković felszólalásában többek között kifejtette, az Anya- és Gyermek-egészségvédelmi Szakszolgálatnak 87 egészségügyi szakmunkatársa van, a pácienseinek száma éves szinten 95 ezer főt tesz ki, és a tetőcsere az épület mindkét szárnyát és az azokat összekötő folyosót érintette.