2024. április 25., csütörtök

Visszatérők

Nemzetközi rövidfilmfesztivál zajlott Kishegyesen

Vasárnap ért véget a háromnapos FROM Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amely ez alkalommal a Visszatérők alcímet kapta, és elsősorban a romákat érintő társadalmi kérdésekkel foglalkozik.

A fesztivál az Intercultural Theater szervezésében második alkalommal került megrendezésére Kishegyesen, az egykori Babcsányi-házban. Verseny kategóriában 13 rövidfilm került bemutatásra, iráni, kanadai, bolgár, francia, görög, koszovói és hazai alkotóktól. Zoran Tairović, a fesztivál igazgatója arról számolt be a médiának, hogy a filmfesztivál egy folyamatos munka eredménye, és komoly társadalmi küldetéssel bír.

– A fesztivál célja, hogy megfogalmazza és rámutasson a társadalom alapvető problémáira, aminek egy része a roma kérdés. Az idei fesztivál a Visszatérők elnevezést kapta, ami az egész világot érintő téma, hiszen mindannyian egy nagy gazdasági migráció tanúi vagyunk. Ilyen szempontból a romák, mint egy marginális csoport, leginkább függnek a szociális rendszerektől és az egyes államok akaratától, önkényétől. Mindennap találkozunk visszatérőkkel, és ez problémává fajul. Ezzel a fesztivállal rámutatunk a problémákra és megpróbálunk rájönni, hogy hogyan léphetnénk ki ebből az elvarázsolt folyamatból – mondta Tairović, majd arról is beszámolt, hogy a fesztiválon bemutatott filmek számos témát felfedtek és igen merész hangnemet ütöttek meg. Az igazgató azt is elárulta, hogy a jövő évi fesztivál témája az újrahasznosítás lesz. Ez összefügg a korábbi témákkal és az egész világot érinti, fogalmazott.

A versenykategóriában szereplő rövidfilmeket a Danica Maksimović, Ivan Karl és Ivan Velisavljević összetételű zsűri rangsorolta. A zsűri egyhangú döntése alapján a romák elleni diszkrimináció bemutatásáért és a rasszizmus elleni fellépésért különdíjban részesült Saša Barbula: Roma revolution című filmje. A fesztivál fődíját Maja Leđena és Lea Kotlica: Meséld el a történeted című filmje kapta. Ez a film Farkas István roma költő hányattatott sorsát mutatja be, aki 30 év után is hulladékgyűjtésből tengődik.

A fesztivál programjában nemcsak filmvetítések voltak, hanem kiállítások és koncertek is. A három nap alatt a közönség megtekinthette Jan Valo fényképkiállítását és egy nemzetközi gyermekkép-kiállítást, Mihailo Lišanin gyűjteményéből. Fellépett az Aleksandar Milošević trio, az Akusztikus szoba együttes, valamint a Jovica és a Luluđi zenekar.