2024. április 25., csütörtök

Összeültek a balkáni négyek

Vučić: Mindig Koszovó áll a tárgyalások középpontjában

A balkáni négyek ma délután Szalonikiben ott folytatták, ahol két hónappal ezelőtt Bukarestben abbahagyták. Szerbia, Görögország, Bulgária és Románia államvezetésének képviselői az előzetes bejelentések szerint a négy ország számára fontos kérdésekről tárgyalnak, különösen az infrastrukturális projektumokról, hiszen ezek által válhat szorosabbá a szóban forgó országok közötti kapocs, és dinamikusabbá a gazdasági együttműködés.

Aleksandar Vučić szerb államfő azonban a találkozó előtt elmondta, hogy Koszovó és a brüsszeli párbeszéd is téma lesz. Mint mondta, arra kéri Romániát és Görögországot, hogy a jövőben se ismerje el Koszovó államiságát.

Reagálva Johannes Hahn kijelentésre, miszerint nem csak Koszovó kérdésétől függ Szerbia uniós integrációja, elmondta, hogy mindig Koszovó áll a tárgyalások középpontjában. Mint fogalmazott, a külföldi diplomatákkal folytatott párbeszéd alkalmával általában a 120 percből 119 és felet a koszovói kérdésről folytatott egyeztetés emészt fel, és csupán fél percet fordítanak más témák megvitatására.

A szaloniki találkozó a hétvégén Szófiában tartandó 16+1 elnevezésű, azaz a Kína és Közép-Kelet-Európa (KKE) országai közötti együttműködési projektum csúcstalálkozója előszobájának is tekinthető, hiszen azon a felek egyebek mellett a ma körvonalazott projektumokat mutatják majd be.

Viorica Dăncilă román, Alekszisz Ciprasz görög és Bojko Boriszov bolgár kormányfő, valamint Aleksandar Vučić szerb államfő áprilisi bukaresti találkozóján a négy ország, illetve a négy főváros közötti autópálya-összeköttetés megvalósításáról, a balkáni országokat átszelő vasútvonalak korszerűsítéséről és energetikai projektumokról volt szó. A balkáni négyek együttműködését 2016-ban kezdeményezték. A felek eddig Várnában, Belgrádban és Bukarestben ültek tárgyalóasztalhoz. Az idén áprilisban Aleksandar Vučić elsősorban a Belgrád–Temesvár, a Belgrád–Szkopje és a Szerbiát Bulgáriával összekötő autópálya megépítését, valamint a Niš–Dimitrovgrad vasútvonal felújítását emelte ki.