2024. március 28., csütörtök

Kulturális örökségünk Strasbourgban

Csakis annak a térségnek lehet jövője, amely ismeri a múltját

Tegnap este az Európai Parlament strasbourgi épületében Deli Andor európai parlamenti képviselő kezdeményezésére megnyílt a vajdasági magyar kulturális örökséget bemutató tárlat.

A kiállítás hitelesen szemlélteti a vajdasági magyar közösség kulturális örökségének gazdagságát – emelte ki Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az ünnepélyes megnyitón. Mint hozzátette, csakis annak a térségnek lehet jövője, amely ismeri a múltját, és gondoskodik kulturális örökségéről. A vajdasági magyarság kulturális öröksége egyúttal Vajdaság, Szerbia és Európa kulturális örökségének a szerves része – hangsúlyozta a házelnök.

Deli Andor örömének adott hangot, hogy az európai parlamenti képviselők a következő négy napban, a plenáris ülés ideje alatt, közelebbről is megismerkedhetnek a vajdasági magyarsággal. A kiállítás az európai integráció vonatkozásában is fontos, hiszen bemutatja Európának, hogy a vajdasági magyarság és Vajdaság csakis gazdagíthatja az európai kultúrteret – emelte ki Deli.

A Tartományi Képviselőház közleménye szerint a kiállítás húsz képét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet bocsátotta a szervezők rendelkezésére.