2024. április 19., péntek

Deca Soula

Pokrenuće se program maloletne žrtve Holokausta u Mađarskoj

Istraživački program maloletne žrtve Mađarske će pokrenuti režiseri filma Sin Soula, koji je dobitnik Oskara i Muzej Mađarskih Jevreja i Arhiva - rečeno je na konferenciji za štampu u Budimpešti u ponedeljak.
Zoltan Vagi, istoričar je objasnio: Program Deca Soula ima za cilj da istraži i prikaže sudbinu tih 100 hiljada mađarske jevrejske dece, koju su za vreme Holokausta ubili u Mađarskoj ili u drugim državama Evrope. Prema procenama, potrebno je da istraživači pregledaju 150 miliona dokumenata u međunarodnim centrima, arhivima. Dokumenti su različitog obima, na nekima ima više hiljada imena transportovanih, SS dokumentacija, izdata naređenja na primer za nečiji premeštaj, kao i lična sećanja.
U koncentracionim logorima za decu mlađu od dvanaest godina nije bilo šanse da prežive. Stariju decu od 13-18 godina su probrali i poslali ih na rad u razne države. Na toliko mesta treba znači vršiti istraživanje o mađarskim žrtvama na obeleženim i neobeleženim grobovima.
Žužana Toronji, direktor Muzeja Mađarskih Jevreja i Arhive je govorila o tome da je institucija koju ona vodi jedna od najstarijih u Evropi, a i jedina koja radi posle 1938. zadržavši svoju izvornu funkciju.
Muzej je već u toku rata skupljao dokumentaciju Holokausta. Dešavalo se da su oni koji su se spremali za pogubljenje, a bili su na prinudnom radu, poslali svoja imena da se ne zaborave. Rekla nam je i da su se saradnici muzeja pripremili i na razgovor sa starim ljudima koji su preživeli Holokaust, a rad potpomaže i psiholog. Veruju da će se i dobrovoljci priključiti ovom programu.
Laslo Jeleš Nemeš, režiser filma koji je dobio Oskara, je rekao da njegov film ima istorijsku i društvenu misiju. Ovaj program će tu misiju da oživi, i može da bude most između apstrakcije i istorije.
Gabor Rajna, producent filma je rekao da ideja filma Deca Soula datira unazad dve godine i da stvaraoci filma smatraju da će ovo delo izazvati u gledaocu svoje viđenje priče o Holokaustu.
Organizatori programa mole sve koji nešto znaju o deci žrtvama, sve preživele, njihove porodice, da se jave muzeju pomoću popunjenog formulara sa stranice Muzeja Mađarskih Jevreja i Arhive i da pošalju na saul@milev.hu e-mail adresu ili poštom na adresu Sip utca 12. 1075 Budapest. Za program se mogu interesovati na telefon +361-413-5547.