2024. március 29., péntek

Eszperantisták Tőke Istvánról

A hétvégén megrendezett Baráti Zöld Napok keretében a 35 évvel ezelőtt elhunyt Tőke Istvánra emlékeztek a zentai és a környékbeli eszperantisták.

Belec Imre kiállítást rendezett (Horváth Zsolt felvétele)

Belec Imre kiállítást rendezett (Horváth Zsolt felvétele)

Tőke István 1921-ben született Topolyán, 1983-ban hunyt el Zentán. A szabadkai gimnáziumban érettségizett. Képzős tanulmányai után Újvidéken és Topolyán tanítóskodott, 1946 és 1962 között a Zentai Gimnáziumban, majd 1979-ig, nyugdíjba vonulásáig a helyi általános iskolában dolgozott. Az anekdoták gyűjtését már az ötvenes években megkezdte, de az ezekből összeválogatott Mosolygó Tisza mente című kötet sajnos már csak a halála után jelent meg. A Zentai, Zenta környéki élcek, népi anekdoták alcímet viselő összeállítás erénye, hogy az élőbeszédben előadott történeteket kiváló szöveggondozással alakította az írásbeliség kívánalmaihoz.

A rendezvénysorozat első napján Rövid Magdolna az első zentai eszperantistákról tartott előadást. Közülük mindenekelőtt Farkas Baráti Györgyöt emelte ki: az 1926-ban megalakult zentai eszperantó kör titkára volt. Farkas Baráti 1900-ban született Zentán, többek között bírósági tisztviselőként is dolgozott, 1926-ban társalapítója volt a zentai eszperantisták körének, 1958-ban pedig a Zentai Eszperantó Egyesület megalapításában is részt vett, alelnökeként is tevékenykedett, s több eszperantó kongresszuson vett részt.

Belec Imre az egyesület tevékenységét kiállításon mutatta be.

Másnap a kiváló magyartanár és anekdotagyűjtő életével és pályafutásával ismerkedhettek meg a találkozó résztvevői, s bemutatták a Tőke István anekdotáit tartalmazó Víztükör című CD-t is, majd a Tópart együttes zentai témájú dalokkal tette hangulatosabbá az összejövetelt.