2024. április 19., péntek

Hatszáznegyvenöt millióval több

A költségvetés módosításával több pénz juthat a folyó kiadásokra is

A szabadkai városi képviselő-testület a legutóbbi ülésén döntött a 2017-re vonatkozó egységesített zárszámadás elfogadásáról, a képviselők ugyanakkor döntöttek a 2018-as költségvetés első módosításáról is. Utóbbira azért volt szükség, mert a 2017-es évben az önkormányzat kevesebb kiadást valósított meg, mint ahogyan azt a 2016 végén meghozott költségvetési tervezetben előirányozták. A módosítást továbbá az is szükségessé tette, hogy az önkormányzat az év első felében több pályázaton sikeresen szerepelt, és az ott elnyert pénzösszeget is be kellett építeni az idei évre vonatkozó költségvetési rendeletbe.

A költségvetés módosításával kapcsolatban Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy a 2017-re vonatkozó zárszámadás az erre felhatalmazott külsős számvevőszék irányából pozitív elbírálásban részesült. Az év folyamán tekintetbe véve mind a bevételeket, mind a kiadásokat, a tervezet 90 százaléka valósult meg, ezzel a 2017-es költségvetés volt több évre visszamenően az egyik legnagyobb százalékban teljesített tervezet. A helyi önkormányzat 2017 folyamán számos beruházást fejezett be, illetve indított el. Ezek egy része a városhoz tartozó településeken valósult meg, Noszán, Ludason, Királyhalmán, Hajdújáráson, Csantavéren, ahol a helyi közösségek, illetve az általános iskolák épületén végeztek felújítási munkálatokat. Mindezek mellett több projektum érintette a városi és helyi közösségekben lévő utak állapotát, illetve a vízvezeték-hálózatot. A Zorka helyi közösség területén a Sutjeska utca még az idén aszfaltburkolatot kap, míg Makkhetesen az Anka Butorac utca aszfaltozása van folyamatban. Fontos kiemelni a palicsi, Horgosi út menti kerékpárút aszfaltozási munkálatainak megkezdését, illetve, hogy Noszán, Makkhetesen és Kisbajmokban folytatódik a vízvezeték-hálózat kiépítési munkálatainak második fázisa.

Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

A költségvetés ezzel az első módosítással a tavalyi év végén meghozott rendelethez képest 645 millió dinárral növekedett. Ennek 65 százaléka, vagyis 420 millió dinár transzfereszközök címén, vagyis a különböző tartományi és köztársasági pályázatokon való sikeres részvétel révén van jelen az új költségvetésben.

– A költségvetés módosításával bizonyos célokra nagyobb pénzösszeget tudtunk elkülöníteni. Hogy csak néhány példát említsek: a diákok és egyetemisták utaztatására 2,8 millió dinárt tudtunk biztosítani, a többnyelvűség ápolására Szabadka területén 2,7 milliót. A regisztrált mezőgazdasági gazdaságok kamattámogatására plusz 8 millió dinár lett a költségvetés módosításában előirányozva, illetve a mezőgazdászokat érinti az a pályázatunk is, amelynek köszönhetően a tartományi szervektől 15 millió dinárt tudunk biztosítani a mezőutak rendezésére. A palicsi nagypark rendezésére további 55 millió dinárt tudtunk elkülöníteni. Fontos kiemelni, hogy a kulturális intézményeink projektumaira még 1,5 millió dinár lett előirányozva. A Népszínház nyolcadik fázisának építkezési munkálataira pedig 330 millió dinár. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény számára további 46 millió dinárt irányoztunk elő, abból a célból, hogy növeljük a szolgáltatások minőségét, illetve az objektumok higiéniai körülményeit, ugyanakkor az általános iskolák és középiskolák projektfinanszírozására előirányozott összeget is megnöveltük, erre a célra plusz 20 millió dinárt irányoztunk elő – fogalmazott Horvát.

Az alpolgármester arról is beszélt, miszerint az önkormányzat feladata, hogy még a próbaüzemeltetés megkezdése előtt biztosítsa az összeget a Regionális Hulladéktároló Kft. működéséhez, éppen ezért erre a célra is plusz 37 millió dinárt irányoztak elő, ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat feladata csupán a pénzeszközök biztosítása, míg a munkálatok befejezése és a próbaüzemeltetés megkezdése a kivitelező cégtől függ.

Horvát Tímea szót ejtett a tervezett palicsi wellnessközpontról is, amelynek kialakításában a tervek szerint az idén nagy lépéseket tehet a város.

– Az önkormányzat részéről erre a célra 120 millió dinár lett előirányozva a költségvetés módosításában. Megközelítőleg ugyanilyen mértékű támogatás van biztosítva a tartományi és a köztársasági költségvetésből is. Az idén még kiírásra kerül az építkezés első fázisára vonatkozó közbeszerzési folyamat, amelynek összértéke 320 millió dinár. Reményeink szerint az idén megkezdődhetnek a munkálatok. Jövőre az említett három szintről összesen 600 millió dinárra számítunk – nyilatkozta az alpolgármester.

A wellnessközpontban különböző szórakoztató tartalmak, mint például az élménypark, amely elsősorban a gyermekek számára lehet érdekes, nyitott és zárt medencék, illetve a pihenést szolgáló és relaxációs tartalmak, wellness és spa lehetőségek várják majd a látogatókat. A wellnessközpont 4,4 hektáron épül ki, és naponta 2500 felhasználót tud fogadni.

– Az elmúlt két évben Palicson több jelentős beruházást sikerült megvalósítanunk. Aki arra jár, az napi szinten láthatja a fejlesztéseket, mint például a sétányok kövezését, a Vigadót, a Nyári színpadot, valamint a sportpályákat, amelyek szintén fel lettek újítva – nyilatkozta az alpolgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az év vége felé a költségvetés újabb módosítására is sor kerülhet.