2024. április 25., csütörtök

Érkeznek a vendégmunkások

Az elkövetkező két hétvégén jelentősebb várakozásra kell számítani a Horgos 1 határátkelő belépő oldalán
(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A hét elején nem voltak torlódások a határátlépőkön. A Horgos 1 határátkelőn keddi ottjártunkkor a belépő oldalon három sorban, soronként mintegy húsz jármű várakozott. A belépő sorban főként külföldi járművek várakoztak, többségében német és osztrák rendszámtáblájú, valamint magyarországi autókat láttunk. A kilépő oldalon viszont szabadkai, újvidéki és belgrádi autók várakoztak. A határhelyzetről Pásztor Ágnessel, a horgosi határátkelő parancsnokával, valamint két határátlépővel beszélgettünk.

Pásztor Ágnes elmondta, hogy június végén és július elején az országba való belépéskor kell többet várakozni.

Pásztor Ágnes, a horgosi határátkelő parancsnoka (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Ágnes, a horgosi határátkelő parancsnoka (Fotó: Gergely Árpád)

– A múlt hétvégén a hosszabb várakozás a külföldi vendégmunkások érkezése miatt volt. Németország és Ausztria tartományaiban más-más időpontban használhatják ki az ott dolgozók az évi szabadságukat, és ha éppen több tartományból érkeznek vendégmunkások, akkor többet kell várakozni a határon. Az elkövetkező két hétvégén jelentősebb várakozásra kell számítani a Horgos 1 határátkelő belépő oldalán. Július végétől szeptember közepéig pedig a Szerbiából kilépő határforgalom megnövekedésére kell számítani, amikor a vendégmunkások visszatérnek, főként Németországba, Ausztriába és Belgiumba – mondta Pásztor Ágnes.

A parancsnok egyben felkérte a polgárokat, hogy az elkövetkező két hétvégén főként, de a nyár folyamán egyébként is, vegyék igénybe a gyálai, királyhalmi, valamint a kelebiai határátkelőket a gyorsabb határátlépés érdekében.

Branislav Damjanović (Fotó: Gergely Árpád)

Branislav Damjanović (Fotó: Gergely Árpád)

Branislav Damjanović Budapestről Cservenkára tartott, beszélgetésünkkor mindössze néhány autó volt előtte az országba való belépéskor. Elmondása szerint mindössze 15 percet várakozott.

– Taxisofőr vagyok Cservenkán, gyakran viszek utasokat Magyarországra. Többször előfordult, hogy több mint egy órát kellett vesztegelni a határon, hol az egyik, hol a másik oldalon – mondta Branislav Damjanović.

Dragan Gošić (Fotó: Gergely Árpád)

Dragan Gošić (Fotó: Gergely Árpád)

Dragan Gošić Krupanjból érkezett, vele a Horgos 1 határátkelő kilépő oldalán beszélgettünk.

– Két hónappal korábban, hétvégén mentem Magyarországra, akkor több órás volt a várakozás, most valószínű, hogy 30 perc alatt átérünk – mondta Dragan Gošić.