2024. április 23., kedd

Néptánc és barátkozás

Nemzetközi veterán néptánccsoport-találkozót tartottak Szeghegyen – Magyarországi sváb táncosok is részt vettek a rendezvényen

Szombaton délután egy látványos felvonulással kezdődött a Povedimo vito kolo elnevezésű veterán néptánccsoportok találkozója Szeghegyen.

A találkozó résztvevői (Lakatos János felvétele)

A találkozó résztvevői (Lakatos János felvétele)

Az első alkalommal megszervezett rendezvényen három ország veterán néptáncosai vettek részt, számolt be lapunknak Zoran Radovanović, a szeghegyi Aleksandrini Anđeli Veterán Néptánccsoport vezetője és a találkozó fő szervezője.

– Ez az első nemzetközi jellegű néptánctalálkozó, amit itt szerveztek a második világháború után. Korábban nem volt ilyen jellegű rendezvény itt, s a fő célja, hogy barátkozzunk és új kapcsolatokat építsünk. A hazai fellépők mellett vendégeink Magyarországról, valamint Bosznia-Hercegovinából érkeztek hozzánk, kb. 160 veterán néptáncos. Ez elég szép szám, ahhoz képest, hogy először szerveztük meg – mondta el Radovanović, majd arról is szólt, hogy szeretnének hagyományt teremteni a találkozónak, és a jövőben más országokból is terveznek tánccsoportokat meghívni. A találkozót Kishegyes község önkormányzata, helybeli vállalkozók és magánszemélyek támogatták, számolt be a fő szervező.

A rendezvény külön érdekessége volt a fekedi sváb néptánccsoport fellépése. A második világháború végéig Szeghegy sváb település volt, és azóta ez az első alkalom, hogy sváb táncot táncolnak ebben a faluban. Heil Helmut, a tánccsoport vezetője arról számolt be lapunknak, hogy nagyon szívesen tettek eleget a meghívásnak, és a további együttműködésről is beszéltek.

– Feked egy Pécstől 40 kilométerre lévő sváb település, ahol néhány éve alakult a Fekedi Klumpenjäger néptánccsoport. Jelenleg 9 házaspárból áll a tagság, és sváb táncokat adunk elő. Örömmel vettük a meghívást Szeghegyre, hiszen korábbról már jó kapcsolatot ápoltunk a szomszédos Bácsfeketeheggyel és Pál Károllyal. A találkozó nagyon jól sikerült és élmény volt itt fellépni. A legjobb politika szerintem, ha a különböző nemzetek találkoznak, látják egymás táncait és barátkoznak. Nagy örömömre szolgál, hogy felkérést kaptam a szeghegyi veterán néptánccsoporttól, hogy sváb táncokat oktassak nekik. Tudjuk, hogy a történelem során hogyan alakult az itteni svábok sorsa, ezért öröm számomra, hogy elhozhatom ide a magyarországi sváb táncokat – mondta Heil, aki már 45 éve foglalkozik néptáncoktatással. Korábban a bácsfeketehegyi néptáncosoknak is oktatott német táncokat.