2024. április 19., péntek

Kiállítás a barátság jegyében

Adán kiállítás nyílt az I. helyi közösségnek és testvértelepüléseinek a kézimunkáiból és gyűjteményeiből

Az Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának szervezésében szombaton Adán a könyvtár kiállítótermében első alkalommal nyílt közös kiállítás a hagyományápoló csoport és a helyi közösség testvértelepülései, a magyarországi Akasztó és Hegyfalu, valamint Muzslya kézimunkáiból, gyűjteményeiből, fotóiból és képzőművészeti alkotásaiból.

Tóth Piroska köszöntője a kiállításon (Csincsik Zsolt felvétele)

Tóth Piroska köszöntője a kiállításon (Csincsik Zsolt felvétele)

A barátság jegyében elnevezésű tárlaton a házigazdák mellett bemutatkozott az akasztói Fürge Ujjak Kézimunkakör, a hegyfalui Juhász Árpád által alapított és működtetett képeslapmúzeum, valamint a muzslyai Nők Klubja tagjai. Az adai hagyományápoló csoport kézimunkákkal, pénzgyűjteménnyel és képzőművészeti alkotásokkal szerepelt a kiállításon, ahol fotókollázson mutatták be munkáikat és tevékenységüket, valamint kiállították az eddigi díjakat és serlegeket is.

A kiállítás megnyitóján Tóth Piroska, a hagyományápoló csoport elnöke és Pál Edit, a kézimunkacsoport vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Majd köszöntötte a jelenlévőket Suhajda Antal akasztói polgármester és az akasztói kézimunkakör részéről Kisléghy Ágnes, valamint Bartok Tibor hegyfalui polgármester, illetve Palatinus Aranka a muzslyai klub részéről. Végezetül Csonka Áron adai könyvtárigazgató nyitotta meg a kiállítást, amely július 6-áig tekinthető meg a könyvtár kiállítótermében.

– A hagyományápoló csoport munkássága sokrétű, szinte mindenféle hímzést készítünk. Vannak üvegfestőink és gyűjtőink, akik közül most helyszűke miatt csak kevesen tudtak kiállítani – magyarázta Tóth Piroska. – A kiállításon bemutatjuk a pipacsos motívumú kézimunkákat és ruhákat, mert Orosz Angéla néni ezzel indította a kézimunkázást Adán. A kiállítást Ada napja alkalmából szerveztük, hogy díszesebbé tegyük a programot, illetve megmutassuk a testvértelepüléseknek a saját munkáinkat, és megtekintsük az övékét. Azt szeretnénk, ha ez vándorkiállítássá válna, és a jövőben minden testvértelepülésen bemutathatnánk – közölte a hagyományápoló csoport vezetője.