2024. március 28., csütörtök

Török Tilla Zenekara Pro Urbe díjban részesült

Adán átadták a községi képviselő-testület elismeréseit és a polgármesteri köszönőleveleket

Ada község napja alkalmából hétfőn díszülést tartott a községi képviselő-testület. Búcsú Attila, a testület elnöke és Bilicki Zoltán polgármester átadta a kitüntetetteknek a községi elismeréseket és a polgármesteri köszönőleveleket. A díszülésen részt vettek az önkormányzat, a közintézmények, a tartomány, az egyházak, a testvértelepülések és a szomszédos községek képviselői.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

A képviselő-testület a község napja, július 2-a alkalmából három díjat adományozott azoknak a személyeknek, akik tevékenységükkel hozzájárultak a község fejlődéséhez és fejlesztéséhez. Ada község Pro Urbe díjában részesültek Török Tilla és zenekara tagjai. Az adai származású Török Tilla, Török Flóra és Török Dancsó Ádám a magyar népzenei kultúra területén végzett munkásságukkal érdemelték ki a díjat. Elfoglaltságuk miatt édesapjuk, Török Árpád vette át a díjat, amelyet a zenekar tagjai egy kisfilmmel videoüzenetben köszöntek meg a testületnek. A Török testvérek fontosnak tartják a magyar népzene széles körű terjesztését. A zenekar egyébként több alkalommal fellépett már Közép-Ázsia legnagyobb folk- és kortárs zenei fesztiválján Almatiban, valamint többször turnéztak az Egyesült Államokban is.

A község Iuventus Pro Urbe díját Lajkó Tamás, az adai Műszaki Iskola számítógépes vezérlés technikusa szakának végzős tanulója vehette át, aki társaival kijutott az idei Szakma Kiváló Tanulója Verseny válogatójára Esztergomba, valamint 2016-ban első helyezett lett a gépészeti iskolák regionális versenyén Pancsován. Lajkó Tamás a szakmai sikerek mellett tagja az iskola diákparlamentjének, és tevékenységével gazdagítja az iskolai életet.

A moholi Baranyi István nyugalmazott anyakönyvvezető Ada község Életműdíjában részesült a három évtizedes helytörténeti kutatómunkájáért. Baranyi István kutatási eredményeit két, Moholról szóló helytörténeti monográfiában tette közzé, amelyek Mohol rendezett tanácsú nagyközség – mezőváros, illetve Útban Moharévtől Moholig címen jelentek meg.

Fehér Nóra átveszi a köszönőlevelet a polgármestertől (Csincsik Zsolt felvétele)

Fehér Nóra átveszi a köszönőlevelet a polgármestertől (Csincsik Zsolt felvétele)

A község napja alkalmából Bilicki Zoltán polgármester öt köszönőlevelet adományozott azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik, ill. amelyek az elmúlt időszakban példát mutattak a közösségnek. Köszönőlevelet vehetett át Sass Szilárd, Budapest XI. kerületének önkormányzati képviselője a Szarvas Gábor Magyar Nyelvért Emlékdíj kezdeményezéséért és megalapításáért. Köszönőlevélben részesült Dušan Riđički adai festő, aki az alkotás mellett oktatja a fiatal pályakezdőket és amatőr festőket, amivel hozzájárul a festőművészet fejlődéséhez. Az elismerést felesége, Rudics Júlia vette át. A moholi származású Fehér Nóra énekes, a Kormorán és a Madrass együttes, valamint a Komáromi Magyar Lovas Színház és a Győri Nemzeti Színház tagja szintén köszönőlevélben részesült művészi pályafutása elismeréseként, valamint azokért a jótékonysági koncertekért, amelyek bevételét rendre községi vonatkozású jótékonysági célra ajánlja föl. Köszönőlevélben részesült még Đorđe Tanasić adai vállalkozó a községben kifejtett 40 éves gazdasági tevékenységéért. Végezetül a polgármester köszönőlevelet adományozott a Cseh Károly Általános Iskola leány-kézilabdacsapatának, amely második alkalommal szerezte meg az országos bajnoki címet a szerbiai általános iskolák bajnokságán.