2024. április 19., péntek

Évtizedek óta nem látott áramkimaradás volt Azerbajdzsánban

Azerbajdzsánban kedden egy erőműbaleset nyomán a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta nem tapasztalt méretű áramkimaradás volt, amely a kaukázusi ország jelentős részét érintette.

Ilham Aliyev államfő kormánybizottságot hozott létre, hogy kivizsgálják a Mingecsaur városában működő vízerőműben történt incidenst, amely miatt a fővárosban, Bakuban s 40 másik településen is összeomlott az áramellátás a kedd reggeli órákban.
A rendkívüli helyzetek azeri minisztériuma szerint egy áramátalakító mondta fel a szolgálatot, tüzet okozva a létesítményben. A lángokat 20 percen belül sikerült eloltani, s sérülés sem történt - tette hozzá a tárca.

Bakuban az áramkimaradás következtében leállt a közlekedés a metróhálózaton. A helyi közlekedési vállalat egyik szóvivője szerint több szerelvény is az alagutak közepén rekedt, így az embereket ki kellett menteni. A bakui metróhálózat összesen 36,7 kilométer hosszú, s 25 állomása van.

Azerbajdzsán időközben tárgyalásokat kezdett az elektromosenergia-import növeléséről Oroszországgal - közölte az Azerenerji azeri energiaipari cég szóvivője.

Az Inter RAO orosz energetikai óriáscég korábban bejelentette, hogy hétfő este óta a vészhelyzetekre vonatkozó kölcsönös segítségnyújtási megállapodások keretében megkezdte az elektromos áram szállítását Azerbajdzsánba.

Az áramkimaradás egy hőhullám közepette érte a Kaszpi-tenger partján fekvő országot. A helyenként 40 Celsius-fokot is meghaladó hőségre tekintettel jelentősen megnőtt az áramfogyasztás a városokban. Bakuban órákat vett igénybe az áramszolgáltatás helyreállítása, míg - legfrissebb értesülések szerint - az ország más térségeiben még folytatódnak az erre irányuló erőfeszítések.