2024. április 23., kedd

Egyre több a használt autó Szerbiában

A márciusi bejelentés szerint Szerbia szigorítani fogja az EU tagállamaiból származó használt járművek behozatalát annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegye a közlekedést a közutakon, és hogy ne váljon az ország a kiselejtezett négykerekűek szemétlerakójává. A legfrissebb adatok szerint azonban úgy tűnik, a használtautó-kereskedők egyre serényebben végzik a munkájukat.

Boban Nikolić, az új autók importőreit tömörítő szerbiai társaság munkatársa a Novostinak nyilatkozva elmondta, hogy az év első öt hónapjában mintegy 55 764 használt járművet importáltak Szerbiába.

A behozott autók közül mintegy 30 098 személygépkocsi Euro–3-as környezetvédelmi besorolású, s ezeknek az autóknak a gyártása 2000-ben kezdődött meg. Ez azt jelenti, hogy a behozott autók között már több tízezer olyan jármű van, amelyet 13–19 évvel ezelőtt gyártottak. Az Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autókból, amelyeknek életkora 10 és 13 év közötti, jelenleg 15 921-et hoztak be az országba, s ugyanebben az időszakban mintegy 13 160 új járművet adtak el Szerbiában.

Ami az eladott használt autókat illeti, az első helyen továbbra is a Volkswagen Golf áll, ebből 9 825 -öt importáltak Szerbiába.