2024. április 20., szombat

Moćna zajednica

Proslava 50.godišnjice subotičke eparhije – Misionarski krst Euharističkog svetskog kongresa u Subotici

U subotu je svečanom misom u katedrali Sv.Tereze proslavljen jubilej osnivanja subotičke eparhije. Pola sata pre početka mise, mesta za stajanje su bila popunjena u prostranoj crkvi, pošto je došao veliki broj vernika iz okolnih mesta iz Bačke, iz susednih eparhija, koji su prisustvovali velikom događaju. Dvadeset tri nadbiskupa i episkopa, više od 100 sveštenika je prisustvovalo prestižnom događaju, kao i monasi iz Mađarske, Hrvatske, Transilvanije. Tu su bili i grčka pravoslavna crkva Srbije i Makedonije, pravoslavna zajednica iz Subotice i jevrejska zajednica. Takođe, pojavili su se mnogi predstavnici iz javnog života i politike, uključujući Ištvana Pastora, predsednik SVM-a, Jene Hajnala, predsednika Nacionalnog veća Mađarske, Slavena Bačića, predsednika Hrvatskog nacionalnog veća, kao i predstavnici Vlade Srbije zaduženi za crkvena pitanja.
Janoš Penzeš je u svojoj propovedi istakao poštovanje za svoje prethodnike, Lajčo Budanoviću i Matiji Zvekanoviću. Takođe je naglasio da nije lako bilo raditi u XX veku ali je ipak dalo plodove.
- Imamo veliko nasleđe: neprocenjive vrednosti vere i kulture. Takva plodna i jaka zajednica koja ima volju da hrabro i odgovorno prenese vrednosti predaka, njihovo nasleđe. Verujemo da uz Božju pomoć ova eparhija ima svetlu budućnost – rekao je episkop.
Misa je održana na mađarskom, hrvatskom i latinskom jeziku.
Biskup Janoš Penzeš, koji je u službi već 29 godina, obavestio je vernike na kraju svečanosti da je odustao od poslanstva koje stupa na snagu 10.avgusta a potom će se odlučiti o njegovom nasledniku.
Za vreme mise, vernici u katedrali su mogli da vide misionarski krst Svetog Euharističkog kongresa u Budimpešti, koji je potom prebačen u prigradski hram. Episkop Jožef Sakalj je u nedelju na svetoj misi rekao da ovaj krst, preko tri metra visine, sadrži osamnaest relikvija i komad Svetog krsta, tako da je to jedinstvena relikvija svetaca Mađara. Krst je poslao Peter Erdo u Suboticu, koji se zbog svojih obaveza u Vatikanu nije mogao pojaviti na jubilarnoj svečanosti eparhije. U čast krsta, u Isusovom hramu je održano celodnevno bogosluženje. Krst će do Svetskog kongresa stići i do Karpatskih basena.