2024. április 25., csütörtök

A várandósok ingyen parkolhatnak

Bizonyos számítások szerint, ha továbbra is a mostanihoz hasonló mértékben fogy Szerbia népessége, akkor 2060-ra már csak 3,9 millió lakosa lesz, és annak csaknem a fele, 1,7 millió nyugdíjas lesz, annyi, amennyi most van. Ezt Aleksandar Vučić államfő mondta még márciusban, amikor megkongatta a vészharangot, mondván, ha ez a helyzet bekövetkezik, akkor „Szerbia befejezte, nem lesz sem gazdasági sem politikai sem más potenciálja”. És ezért, tette hozzá, nem okolható senki más magunkon kívül. Éppen ezért az államfő sürgős gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket szorgalmazott. Az első július elsején lépett életbe. Ez a megemelt összegű szülői pótlék. A 2018. december 27-e után született gyermekek családja jogosult erre a támogatásra, mégpedig az elsőszülött esetében egyszeri 100 000 dináros szülői pótlékot utalnak nekik, a második gyermek után két éven keresztül havonta 10 ezer dinár jár. A harmadik gyermek születésekor ugyancsak két éven keresztül havi 12 ezer dinárt utalnak, a negyedik gyermeket is vállaló család viszont 10 éven keresztül havi 18 ezer dinárra jogosult.

Egyetért-e azzal, hogy a várandós nők és a többgyermekes családok ingyen parkoljanak?

Igen: 197 (65,9%)

Nem: 85 (28,4%)

Nem tudom: 17 (5,7%)

Ilyen mértékű támogatás eddig még nem volt Szerbiában. Nem csoda viszont, hogy elsősorban pénzzel próbálja a kormány gyermekvállalásra ösztönözni a fiatalokat, mert általában az egy vagy két gyermeket vállaló családokban a szülők arra hivatkoznak, hogy anyagi lehetőségük ezt engedi meg nekik, a három gyermek már sok lenne.

Hogy milyen hatással lesz ez a megemelt járandóság a gyermekvállalásra, az legfeljebb öt év múlva derül ki. De nem csak a számlára érkező pénz a fontos.

Rögtönzött körkérdésünk eredménye, hogy a fiatalok elsősorban a munkalehetőséget és az otthonteremtést tartják fontosnak. Most ugyanis két középiskolai végzettségű, de akár egyetemi végzettségű fiatal sem tud a havi fizetéséből úgy megélni, úgy tervezni, hogy beleférjen a három gyermek, közben pedig ingatlant is vásároljanak, hogy megteremtsék a családi fészket. Ahhoz, hogy nem csak a nagycsaládosoknak, de egyáltalán a fiatal pároknak saját otthona legyen, valamiféle kedvezményekre van szükség.

Az is fontos lenne, hogy a három vagy annál több gyermeket vállaló szülő dolgozhasson részmunkaidőben, hogy eljussunk mi is oda, hogy anyának lenni munkahelyet jelentsen. Mert senki sem tud úgy három, négy gyermekről gondoskodni, hogy teljes emberként teljesítsen a munkahelyén, de azért otthon is rend és tisztaság legyen, a gyermekeknek ne csak enni adjon, hanem tartalmas időtöltésre is jusson energiájából, idejéből, s feleségként is megállja a helyét.

Nem csak az apukáknak kell segíteni a család ellátásában, vagy a nagyszülőknek átvállalni a munka meg a gyermeknevelés egy részét, hanem a társadalomnak eleve gyermekbarátnak kell lennie. Ez pedig apró, esetenként szinte észrevehetetlen kis lépéseket, kedvezményeket jelent, amitől jobban érzi az ember magát.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Ilyen például az a remek kezdeményezés, hogy a terhes nők, és a többgyermekes családok ingyen parkolhassanak. Lehet erre azt mondani, hogy ha mi ki tudjuk fizetni a parkolást, akkor fizesse ki a nagycsalád is, de számomra ez olyan gesztus, ami a nagycsalád, vagy a várandós nők iránti tiszteletet sugározza. A szabadkai képviselő-testület határozatot hozott, hogy ingyenessé teszik a parkolást a fenti kategóriáknak. Az, hogy kinek jár majd a kedvezmény, vagy lesz-e számukra is megkülönböztető matrica és előre kijelölt hely a parkolókban, még nem tudni, most folyik a rendszer kidolgozása. De ha elképzeljük, hogy három gyermekkel utazik egy család és a városokban krónikus parkolási lehetőséghiány van, akkor nagy dolognak számít, hogy biztonságban le tudják tenni az autójukat, kényelmesebb lesz az életük, ha a kijelölt helyekre majd csak ők állhatnak.

Az Országos Népességpolitikai Tanács tervezett lépései is sokat hozzá tudnak tenni ahhoz, hogy egy nagycsalád kényelmesebben működjön. Az egyik ilyen ötlet, hogy fizetést kapnak majd azok a nagyszülők vagy rokonok, akik átvállalják a gyermekőrzést. Ez a Helló Nagyi! program. Segít ez a nagycsalád életének megszervezésében, mint ahogyan az is, hogy iskolabusz viszi majd a gyermekeket iskolába, óvodába.

Vannak kevésbé látványos intézkedések a szülői támogatásnál, de egyáltalán nem tartom őket kevésbé fontosnak. A cél nemcsak az, hogy szám szerint többen legyünk, hanem, hogy azok a gyermekek, akik megszületnek, a lehető legjobb körülmények között nevelkedjenek, ami alatt azt értem, hogy a családban jó hangulat legyen. Ne agyonhajszolt anyaképet hordozzanak magukban a gyermekek, hanem egy olyan családi hangulatot, amelyben minden olajozottan működik. Ez pedig nagyon sok összetevős történet, amelyben az intézményes megoldásoknak éppúgy szerepük van, mint más társadalmi kedvezményeknek.

Most a negatív natalitási mutatók miatt naponta 107 fővel fogyatkozik Szerbia lakossága. Évente egy 40 ezer lelket számláló kisvárosnyi ember „tűnik” el. Meg kellene állítani a népességfogyást. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, minden második szerbiai nőnek három gyermeket kellene szülnie.

Sok évbe telik, amíg eddig eljutunk, de jó hír, hogy legalább a konkrét intézkedések megkezdődtek ennek érdekében.

Nem csak Szerbia problémája a népességfogyás. Egész Európa ezzel küszködik.