2024. április 16., kedd
ZOMBOR

Festőtalálkozó a Kaszinóban

A napokon át szakadó eső a múlt szombaton abbamaradt, ragyogó napsütés fogadta a Magyar Polgári Kaszinóban megrendezett festőtalálkozó résztvevőit, akik a meleg miatt húzódtak fedett helyre. Ez volt az első ilyen rendezvény a Kaszinóban, amit hagyományteremtő szándékkal Szlákó Angela és Szlákó József, a Lila’s könyvkereskedés tulajdonosai szerveztek meg.

Az egyik legtermékenyebb festő, Kovač Stipan  (Fekete J. József felvétele)

Az egyik legtermékenyebb festő, Kovač Stipan (Fekete J. József felvétele)

– A zombori Horvát Otthon már tizennyolc alkalommal rendezett hasonló festőtábort, amelyeken a feleségemmel együtt támogatóként vettünk részt. Összeismerkedtünk, összebarátkoztunk az alkotókkal. Puhatolóztunk náluk, eljönnének-e a Kaszinóba is festeni, kivétel nélkül igent mondtak. Amikor a Kaszinó választmányi ülésén felvetettük a lehetőséget, az intézmény mögénk állt, így nem volt nehéz összehozni ezt a hangulatos eseményt. A festőknek biztosítottuk a vásznakat, a festéket. Zömmel olajjal és akrillal dolgoznak, de van aki pasztellt használ, vagy éppen akvarellt készít. Az elkészült alkotások a Kaszinó birtokában maradnak. A találkozót a következő években is megszervezzük, általában április és június között – hallottuk Szlákó Józseftől.

A találkozó résztvevői többnyire zomboriak, így Benya Krisztina, Csáti Márta, Kószó István, Pogány Margit, Adriana Mračina, Milenko Buiša, Kovač Stipan, Mráković Péter, Marija Turkalj Matić, Milorad Rađenović, Branka Panić, Visinka Jenő, Ana Ilić Panjković. Silling N. Mária Kupuszináról, Josip Kler Cservenkáról, Szedlár Rudolf, Szedlár B. Rózsa, Josipa Križanović és Anđelka Dulić pedig szabadkaiak.

A termékeny alkotómunka közös ebéddel zárult.A zombori Magyar Polgári Kaszinónak eddig nem volt saját festményállománya, a most adományba kapott alkotásokat bizonyára megtekinthetik majd az érdeklődők az őszi évadnyitón.